FZO

Doprinosi neuplaćeni za 46.000 radnika u Republici Srpskoj

  • Извор: СРНА
  • 09.08.2023. 19:40

U Fondu za zdravstveno osiguranje Republike Srpske za Srnu su rekli da, iako postoje pozitivni trendovi, zaključno sa 30. junom, za 46.000 radnika i dalje nisu uplaćeni doprinosi.

Iz Fonda su naveli i da je, prema podacima za tri mjeseca ove godine, taj broj bio 48.000 radnika.

"Vjerujemo da je tokom jula povećan broj radnika i drugih osiguranika za koje je uplaćen doprinos, ali tačnim podacima još ne raspolažemo", rekli su u Fondu.

Iz Fonda su istakli i da na pitanja u vezi sa uplatom doprinosa, koji poslodavci doprinose ne uplaćuju i slično, treba da odgovore iz Poreske uprave Republike Srpske, u čijoj je nadležnosti kontrola i naplata doprinosa.

Zdravstveno u Srpskoj od 1. avgusta samo za građane sa redovnim doprinosima

Zdravstveno u Srpskoj od 1. avgusta samo za građane sa redovnim doprinosima

Savez sindikata Srpske prethodno je u saopštenju ukazao da poslodavci nisu uplatili doprinose za obavezne vidove osiguranja za 46.000 radnika u javnom i privatnom sektoru u Republici Srpskoj, radi čega ne mogu da se liječe.

Iz Sindikata su pozvali Vladu i Poresku upravu Srpske, ali i poslodavce u Srpskoj da hitno preduzmu aktivnosti iz nadležnosti, kako bi bio riješen ovaj problem.

Iz Saveza su poručili da će, ukoliko ne bude ponuđeno rješenje, pružiti besplatnu pravnu pomoć radnicima u Srpskoj, koji to budu željeli, te da putem nadležnih institucija pokrenu krivični postupak i zahtjeve za naknadu štete.

FZO: Za više zdravstvenih usluga dovoljna uputnica porodičnog ljekara

FZO: Za više zdravstvenih usluga dovoljna uputnica porodičnog ljekara

Predsjednik Unije poslodavaca Srpske Saša Trivić rekao je Srni da je zadatak republičkih institucija da naplati poreze i doprinose od poslodavaca.

"Zato postoji inspektorat i Poreska uprava Srpske i ne treba za to svu odgovornost prebaciti generalno na poslodavce", rekao je Trivić.

On smatra i da veliki problem predstavlja nova odluka Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske da više poslodavcima ne toleriše kašnjenje uplata, kao i da se zbog nekih tehničkih grešaka dešava da uplata ne ode na pravu adresu.

Пратите нас и путем Вибера