Teslić

Drugi kongres pedijatara Republike Srpske

  • 06.04.2019. 19:27

Bolja organizacija, više pedijatara na primarnom nivou i pomjeranje starosne granice djece koja pripadaju pedijatru. To su neki od načina kako da se poboljša stanje u zdravstvenoj zaštiti djece, poručuju iz Udruženja pedijatara Srpske. 

"Mi mislimo da se zdravstvena zaštita djece može organizovati efikasnije i bolje. Desilo se to da mi na tercijalnom niovu i bolničkom sistemu imamo enorman broj prijema i enormno veliki broj djece koji nismo imali prije desetak godina", kaže Jelica Predojević Samardžić, predsjednik Udruženja pedijatara Republike Srpske.

Srbija je u najvećoj mjeri sačuvala pedijatre u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. To je, kažu, važan faktor i polazište na kome može dalje da se gradi. Svoja iskustva prenijeli su pedijatrima Srpske. 

"Problem je što je medicina postala visoka tehnologija, veoma skupa. Jako je teško držati korak i u istraživanjima i u svakodnevnoj praksi.  Ja mislim da je to najveći izazov za zemlje sa ograničenim resursima", kaže Dragana Janić, direktor Pedijatrijske škole Srbije.

O ovom i brojnim drugim izazovima profesije čulo se na Drugom kongresu pedijatara Republike Srpske. Izazovima u pedijatriji, kažu, može odgovoriti samo dobro pripremljen pedijatar. 

"Rad sa djecom edukacija i inovacija naših znanja pomažu našoj djeci kojih je sve manje i manje", kaže Ljiljana Buha, načelnik Pedijatrije sa neonatologijom Bolnice u Trebinju.

Oko 160 pedijatara iz zemalja okruženja okupio je Drugi kongres pedijatara Republike Srpske sa međunarodnim učešćem. Kongres organizuje Udruženje pedijatara Srpske u Banji Vrućici kod Teslića.

Тагови: