Dugoročna prognoza za ljeto: Šta nas očekuje?

  • Извор: Нова.рс
  • 21.06.2023. 09:35

Meteorološkinja Sara Botić piše otkriva kakvo nas ljeto očekuje, kakve su dugoročne prognoze za naredni period, da li će ljeto 2023. biti zapamćeno kao još jedno ekstremno toplo ljeto u nizu.

Danas je ljetna dugodnevica, koja prestavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Ljeto nam danas stiže u 16 sati i 57 minuta, i trajaće sve do 23. septembra.

Poslije blage zime bez snijega, poslije proljeća koje više podsjeća na jesen, dolazi nam ljeto za koje će prema dugoročnim prognozama biti manje toplo u poređenju sa prethodnim godinama.

Biće perioda kada će biti veoma vruće, ali je malo vjerovatno da će se ponoviti ekstremna rekordna vrućina kao prošlog ljeta.

Podsjetimo, ljeto 2022. godine bilo najtoplije i najsušnije u Evropi.

Dugoročne prognoze za ljeto ove godine nam govore da će se dio jugoistočne Evrope suočavati sa čestim padavinama i čestim nepogodama.

Zona od sjeverne Francuske do Balkana je u najvećem riziku od vremenskih nepogoda u smislu oluja sa grmljavinom koje mogu da izazovu olujne vjetrove i grad.

Uprkos čestim padavinama, tokom narednih mjeseci će biti dosta toplih, tropskih dana, koji će u kombinaciji sa vlagom, činiti da ovo ljeto bude sparno, prenosi "Nova.rs".

Пратите нас и путем Вибера