Iz Kosovske Mitrovice

Dušan na rehabilitaciji u Banjaluci

  • Извор: АТВ
  • 05.02.2022. 20:06

Dušan Milenković je 12-godišnji dječak iz Kosovske Mitrovice. Odličan je đak i odlično mu ide engleski jezik. Na mjesec dana zamijeniće Mitrovicu Banjalukom.

Od rođenja se bori sa cerebralnom paralizom, i u toj borbi izborio je neke važne i velike bitke. U Zavodu "Dr Miroslav Zotović" Dušan će ići na robotski potmognutu rehabilitaciju. 

"Na procjeni da li sam za robotiku ili ne. I šta su ljekari rekli? -Da jesam, odličan kandidat. Armel služi za bolje, da kažem, pokretanje ruke, pošto desna mi je jača nego lijeva", kaže Dušan Milenković.

Velika podrška Dušunu su mama Jelena i baka i djed. Oni ga bodre u svim njegovim naporima da poboljša svoje zdravlje i napreduje u životu. Mama Jelena kaže da je Dušan dobio jedinstvenu priliku. 

"Što se tiče rehabilitacije ima, ali nije kao što smo ovo ovdje i vidjeli. Konkretno tog lokomata, to u Srbiji ne postoji. Tako da što se tiče Dušana to će njemu jako pomoći, pa vidjećemo", Jelena Stojanović, majka. 

Dušanova škola obezbijedila je sredstva za liječenje, dok je Odbor za pomoć Srbima na KiM obezbijedio smještaj. Naćiće se Dušanu pri ruci tokom njegovog boravaka u Banjaluci. 

"I da Bog da i ovo ovdje što je na rehabilitaciji da mu pomogne bar u jednom dijelu i kako se bude razvijao najbitnije je da ovakva djeca i ovakvi ljudi pokušaju da budu samostalni kroz život", kaže Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima na KiM.

Odbor za pomoć Srbima na KiM poziva sve koji su u mogućnosti da im pomognu u opremanju dnevnog centra "Podrži me- 9.januar" u Kosovskoj Mitrovici. Plan je da centar bude druga kuća za djecu sa poteškoćama u razvoju i njihove roditelje. Podrška radu centra bio je tema nedavnog sastanka predsjednika Odbora i  Darije Kisić Tepavčević, ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.