Nepoštovanje zakonskih propisa

Dva automobila se zaglavila između rampe u Banjaluci dok je nailazio voz

  • Извор: АТВ
  • 24.08.2023. 10:07

Dva putnička automobila pokušala su da pređu pružni prelaz u naselju Vrbanja u Banjaluci i to u trenutku kada je rampa bila spuštena.

Oni su jedan za drugim stigli do pružnog prelaza, kada su se praktično našli između spuštenog polubranika i pruge uprkos svjetlosnom signalu koji je najavljivao prolazak voza.

Jedan od vozača krenuo je automobilom nazad, pomjeraći polubranik i tako rizikujući da dođe do njegovog lomljenja.

Iz Željeznica su naveli da se radi o neodgovornom ponašanju i ugrožavanju bezbjednosti na putnom prelazu Vrbanja, jer nijedan od vozača nije poštovao postojeću svjetlosnu i drumsku signalizaciju.

"Neodgovorno ponašanje na putnim prelazima svakako je za osudu i nepoštovanje saobraćajnih propisa učesnika u saobraćaju je teško spriječiti ukoliko ne postoji svijest o opasnostima i posljedicama neodgovornog ponašanja, kao i opšta kultura svih pojedinaca učesnika u saobraćaju. Neophodno je ponovo upozoravati na obavezu poštovanja saobraćajnih propisa i apelovati na odgovorno ponašanje učesnika u saobraćaju, jer će se samo na taj način eliminisati nezgode na putnim prelazima, a naročito udesi koji u svakom slučaju proizvode tragične posljedice", naveli su iz Željeznica RS.

Oni podsjećaju da su svi putni prelazi na prugama Željeznica Republike Srpske obezbijeđeni u skladu sa zakonskim propisima, a način i nivo njihovog osiguranja je definisan u skladu sa Zakonom i propisima koji uređuju oblast željezničkog saobraćaja.

"Željeznice RS u skladu sa zakonskom regulativom u kontinuitetu intenzivno rade kako bi se povećala sigurnost svih učesnika u saobraćaju. Na drugoj strani, neodgovorno ponašanje učesnika u drumskom saobraćaju, koji zanemaruju saobraćajne propise i nastavljaju se kretati vozilom preko putnog prelaza i pored uključene svjetlosne signalizacije i spuštenog polubranika, te time ugrožavaju svoju bezbjednost, svakodnevna su pojava na putnim prelazima i pored uključenih nadzornih kamera", stoji u saopštenju.

"Zaustavite se ispred putnog prelaza. Voz uvek ima prednost", poručili su iz ŽRS.

Ovaj slučaj pokazuje da vozači očigledno nisu naučili koliko je opasno nepoštovanje zakonskih i saobraćajnih propisa prilikom prelaska preko pružnih prelaza.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм