Пјесма "Божићни пост“

Епископ Фотије: Пост је животу повратак

  • Извор: СРНА
  • 27.11.2023. 10:26

Пост је животу повратак, рајски изданак и вријеме када су људи Богу ближи, указао је Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије у пјесми "Божићни пост".

Епископ Фотије у овој пјесми, између осталог, говори о томе да су људи постећи брату ближњи, али и да постом палог Адама са себе свлаче, а постом се у Новог Адама - Христа облаче.

Његово преосвештенство указао је и да је пост духовна радост кроз коју се људи Богу и његовом благослову враћају, а од себе демоне одгоне.

"Постимо зато браћо и радујмо се јер, ево, велики празник Божић иде, да цијели свијет, да сви људи чују и виде - да Бог у Христу човјек постаде, да нас опет у Рај уведе“, поручио је епископ Фотије у својој пјесми објављеној данас на сајту Епархије зворничко-тузланске.

За православне вјернике сутра почиње шестонедјељни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом - Божићу.

Припрема за Божић, који се прославља 7. јануара, потпуна је ако вјерник на крају шестонедјељног поста приступи светим тајнама исповијести, покајања и причешћа.

Пост је темељ хришћанског пута и прва неопходност на путу спасења, па Црква пост сматра значајним за духовни живот својих вјерника, али и веома моћним средством за постизање пуног спасења.

Пост се заснива на примјеру самог Исуса Христа, који је на хљебу и води постио 40 дана прије него што се суочио са Сатаном.

Током овог поста употреба уља је дозвољена свим данима, осим сриједе и петка, када се једе храна спремљена на води.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)