Инспектор

Ескић за АТВ: Не остављајте број банковне картице на сумњивим платформама

  • Извор: АТВ
  • 19.12.2023. 08:36

Радмила Ескић, инспектор у јединици за високотехнолошки криминал Управе криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске, рекла је за АТВ јутро да грађани требају бити јако опрезни приликом онлајн куповине и да ни под коју цијену не остављају број своје банковне картице на сумњивим интернет платформама.

Она је рекла да су онлајн преваре учестале у цијелом свијету, па су тако и присутне и код нас.

„Код нас су најчешће преваре које се односе на банковне картице, имејл преваре, такозване дојаве о намјештеним спортским мечевима, тзв. нигеријске преваре. Циљ свих тих превара је да преварант од вас узме новац“, изјавила је Ескић.

Грађани требају бити опрезни као и у стварном животу, истиче она, и на тај начин смањујете ризик да постанете потенцијална жртва одређених људи који вребају на интернет платформама, Фејсбуку, Инстаграму и другим мјестима

„Интернет није баук, свијет не може да функционише без интернета, људи треба да буду само опрезни, да воде рачуна гдје остављају своје личне податке, поготово податке о банковним картицама. Ако вршите плаћање преко банковних картица, водите рачуна да то радите преко платформи који су кредибилне, да вршите додатне провјере, ако је некад потребно да их лично контактирате. Такође, никада не остављајте податке са банковне картице уколико треба да добијете неки новац са друге стране, то јесте, ако сте продавац неке услуге“, рекла је Ескићева. 

Људи врло често насједају ако преваранти инсистирају на хитности и траже им број банковне картице.

„Када вам неко нешто плаћа никад вам не треба број банковне картице, већ број текућег рачуна, или ибан рачун, уколико се ради о плаћању из иностранства“, истакла је она.

„Уколико постоји сумња у превару, грађанин прво треба да изврши блокирање банковне картице, сам у случају да посједује онлајн банкарство или да обавијести пословницу банке чији је корисник. Такође је обавезно да то пријави најближој организационој јединици Министарства унутрашњих послова“, рекла је Ескићева за АТВ. 

Грађани могу да пријаве кривично дјело и неке друге сајбер инциденте путем интернет странице МУП-а Републике Српске, у посебном одјељку.  

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина