Климатске промјене

Европа се суочава са екстремним врућинама које су пријетња за здравље људи

  • 22.04.2024. 09:34

Свјетска метеоролошка организација и ЕУ Служба за климатске промјене Коперникус објавили су извјештај у којем се наводи да се Европа суочава са ектремним врућинама које су неподношљиве за људско тијело, усљед пораста температура изазваног климатским променама.

У извјештају СМО и ЕУ Службе за климатске промјене Коперникус наводи се да екстремне врућине представљају пријетњу за здравље радника на отвореном, старијих људи и људи са већ постојећим обољењима, као што су кардиоваскуларна обољења или дијабетес.

Број смртних случајева повезаних са врућином повећао се за 30 одсто у посљедњих 20 година, наведено је у извјештају, а преноси Ројтерс.

Додаје се да је у Италији у јулу прошле године, током топлотног таласа који је погодио југ Европе, забиљежено седам одсто више смртних случајева него у том мјесецу када није било топлотних таласа.

У извјештају се наводи да је главни узрок прошлогодишњег топлотног таласа емисија гасова који изазивају ефекат стаклене баште.

Тада је Шпанију, Француску, Италију и Грчку захватио десетодневни топлотни талас, а субјективни осећај температуре био је и 46 степени Целзијуса.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: