Situacija dobra

Foča: Vodostaj Drine u normali, prati se stanje

  • Извор: АТВ
  • 17.01.2023. 19:02

Opština Foča je u stalnoj komunikaciji sa Hidroelektranom "Mratinje" na rijeci Pivi u Crnoj Gori od čijeg režima rada, u velikoj mjeri, zavisi nivo Drine. Za sada je situacija dobra.

"HE Piva je nama poslala odgovr pismeni da u ovom trenutku ne postoji bojazan od prelivanja, odnosno od plavnog talasa, koji nas je najviše zabrinjavao, s obzirom na najvlјene pаdavine na sjeveru Crne Gore. Po ovom njihovom dopisu trenutno nema razloga za strahovanje", rekao je MIlan Vukadinović, načelnik opštine Foča.

Pratiće se situacija, kaže načelnik. Tako i mora da bude jer obilne kišne padavine, koje su najavljene za Crnu Goru, potencijalno mogu da naprave probleme. 

"Čuli smo da je negdje sat i dvadeset, sat i po plavni talas u slučaju da dođe do prelivanja vode na hidroelektani. Imamo dovolјno vremena da procijenimo sve šta je to dodatno da dignemo nivo sigurnoсti građana i zaštite njihovih života i objekata na najveći mogući nivo", rekao je Milan Novitović, direktor Republičke CV.

Padavine na području opštine Foča za sada su umjerene, dok su nešto intenzivnije u Crnoj Gori, pa se očekuje brže punjenje akumulacije, međutim, za sada je sve u želјenim okvirima, rekli su u fočanskoj Civilnoj zaštiti. Vodostaj Drine trenutno je u normalnim je i za ovo doba godine očekivanim granicama.

Ipak, Civilna zaštita i sve opštinske službe u stanju su pripravnosti. Stanovništvo je upozoreno i koliko se može vrše se preventivne aktivnosti zaštite od poplava. Foča je,  uz Višegrad i Trebinje, jedan od tri novoformirana republička kоordnaciona centra za spasavanje i zaštitu. Vjeruju da će se na taj način podići stepen zaštite i pobolјšati bezbjednost građana. Osim Drine, prate se i vodostaji ostalih fočanskih rijeka, a meteolarm je otakazao plivanja za Časni krst na Ćehotini i Bistrici.

Тагови: