Гацко

Фојница: Михајло Мучибабић посљедњи ђак у клупи

  • Извор: РТРС
  • 09.10.2023. 20:40

Судбина бројних сеоских школа, није заобишла ни подручно одјељење у Фојници код Гацка. У школи, у коју је некад ишло и по 180 дјеце, сада наставу похађа само један ученик. Кад заврши пети разред, и ова школа ће, након скоро вијек и по, затворити врата.

Михајло Мучибабић, као и сви његови вршњаци, тренутно учи сабирање четвороцифрених бројева. Али он нема другара у клупи, нема са ким да шута лопту на одмору, и да подијели ужину.

- Наравно да би волио да има више дјеце - каже Михајло.

Учитељица Дајана Аџић прошле године имала је два ученика, а од када је други ученик прешао у старији разред и школовање наставио у Гацку, Михајло је сам.

- Наравно да је необично, али сада више пажње посвећујемо неким стварима које му нису јасне - прича учитељица Дајана Аџић.

Иако добија сву пажњу и труд учитељице, Михајло би волио да је школа пуна дјеце. Kаже, најнеобичније му је када су часови физичког, или за вријеме школског одмора.

- На одмору играмо друштвене игре, пикадо, нешто што можемо нас двоје - додаје учитељица.

А није тако давно било када је и ова школа била пуна ђака. Тога се сјећа старина Стојан Kопривица- овдје је и сам учио слова и касније дуго службовао као учитељ.

- Туга кад доживим ову тишину, а некада су ту биле колоне дјеце, граја - присјећа се учитељ у пензији Стојан Kопривица. 

Kада Михајло заврши пети разред, школа у Фојници ће бити затворена, ако се не деси неко чудо. А да су чуда можда могућа, говори вијест да се, сазнавши за ову причу, јавио Немања Милошевић, Херцеговац који живи у Београду. Спреман је да понуди једнократну стипендију од хиљаду евра и лаптоп, ученику који би се одлучио да овдје похађа наставу. Само да школа у Фојници, након готово вијек и по не затвори заувијек своја врата.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.