Рефундирање

ФЗО “натјерао” клинике да снизе цијене пренаталних тестова

  • Извор: Глас Српске
  • 15.03.2024. 07:48

Након што је Фонд здравственог осигурања (ФЗО) РС донио одлуку да трудницама рефундира трошкове за пренаталне тестове у висини од 700 КМ, поједине приватне клинике снизиле су цијене и до 50 одсто.

У Фонду појашњавају да се одобравање рефундације врши за  пренаталне тестове који обухватају одређивање ризика за три синдрома: Даунов, Едвардс и Патау, те да је одлука да се рефундира 700 КМ резултат анализе цијена на тржишту Српске и БиХ, региона и других европских земаља.

- На основу анализа утврдили смо да су цијене за неинвазивне пренаталне тестове у клиникама које пружају те услуге у Српској далеко више него у другим земљама и да се ради о нереално високим цијенама. Одлучили смо да рефундирамо 700 КМ, што је реалан износ за основни пакет који покрива здравствено осигурање. Намјера нам је била и да се на овај начин утиче на смањење цијена у приватним клиникама у РС, односно да се сведу у реалне оквире, што се према нашим сазнањима већ дешава - рекли су у ФЗО.

Додали су да ће захваљујући корекцији цјеновника трудницама тестови бити доступнији, све док се у Универзитетском клиничком центру РС не стекну услови да се услуга ради код њих, јер тада будуће мајке неће имати потребу да саме плаћају тестове и да накнадно рефундирају трошкове. 

У Фонду здравства су подсјетили да првобитним Програмом за НИПТ нису биле ни предвиђене рефундације трошкова, али будући да је прошло прилично времена од ступања на снагу закона којим је прописано ово право, а да се нису стекли услови у УКЦ РС да се то право примјењује, Фонд је одлучио да изађе у сусрет трудницама и да рефундира трошкове.

- Запримили смо стотине захтјева за рефундацију тестова због чега се може десити да осигурници дуже чекају на рјешење - навели су из Фонда.

На корекције цијена одлучили су се у лабораторији “Medicover Diagnostic ”.

- Будући да Фонд рефундира 700 КМ за пренаталне тестове, водећи се одговорном политиком, наша лабораторија је одлучила да снизи цијене како би у потпуности финансијски растеретила труднице у Српској. С тим у вези, од 14. марта пренатални тестови “Veracitiy” и “VeraGENE” доступни су по цијенама од 610 и 886 КМ – наведено је на сајту поменуте лабораторије.

Предсједница требињског Удружења породица са проблемом стерилитета “Бебе” Снежана Мисита сматра да је новонастала ситуација доказ да неко увијек енормно зарађује на туђој муци.

- Парови су за те тестове до сада морали издвојити од 1.000 до 1.500 КМ, а сада може и дупло јефтиније. Плус што сигурно опет имају свој дио зараде, не раде џабе. Труднице, бебе, дјеца и те како су погодни за стицање профита многима. Баш тамо гдје би требало да је посвећено цијело друштво, код нас се тражи начин за зараду. Тестове је 80 одсто трудница плаћало у ратама, а има их колико хоћете да је требало да их ураде, али нису јер су прескупи - рекла је Мисита.

Да је више него јасно да се многи богате управно на трудницама и бебама, сматра и предсједница зворничког удружења “Бебе1” Николина Оро.

- Сматрам да је Фонд требало да склопи уговоре са појединим лабораторијама и труднице упућује код њих, а не да рефундира трошкове и то искључиво основног теста на три синдрома који су кап у мору ако се узме у обзир колико генетских обољења има. Када постоји основана сумња ни један љекар неће подржати тај основни пакет, сви траже тест који анализира далеко већи број генетских обољења - рекла је Оро.

Документи

У ФЗО РС кажу да је за рефундацију трошкова потребно приложити приједлог гинеколога из здравствене установе која има уговор с њима да се уради НИПТ, те рачун са спецификацијом и документ о извршеном плаћању који гласи на име осигураног лица или члана породице.  Осигураник је дужан да приложи и копију текућег рачуна на који ће му бити рефундиран новац.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: