Први сајам

Гатачки Сајам женског предузетништва: Сир, кајмак, џем - нема бољег од домаћих производа

  • Извор: АТВ
  • 28.04.2024. 10:12

Прије дванаест година Снежана Марковић почела је са прављењем аутохтоног гатачког кајмака из мјешине. Из града отишла је на село, гдје је све и почело. Кренула је стопама своје свекрве, која јој је пренијела знања око производње кајмака и сира. Почетак није био лак, присјећа се Снежана, која данас све своје производе прода на кућном прагу.

"Удам се на село, и прихватим све што село носи. Ништа ми није било тешко, све за своју породицу. Свекрва ми се бавила цијели живот производњом сира и кајмака, и одлучила сам да кренем њеним стопала. Почеци су били тешки, али све што волиш, некако то све иде само од себе, све што волиш да радиш, све то некако иде својим током. Ми наш сир и кајмак продамо све на кућном прагу,нема потребе да идемо на пијацу. Рад јесте велики и труд, али се јако испати радити овај посао“, рекла је Снежана Марковић, Удружење произвођача гатачког кајмака.

Снежана је једна од 26 чланица Удружења произвођача гатачког кајмака, које је основано прије скоро три године. На првом Сајму женског предузетништва у Гацку, ово удружење представило је своје производе.

"Млијечни производи, кајмак свих врста, млад, из мјешине, роловани сиреви, сиреви из мјешине, углавном све од млијека...“, набраја Милка Драшковић, Удружење произвођача гатачког кајмака.

"Тренутно смо у процесу заштите ознаком поријекла гатачки кајмак из мјешине специфичан је за овај крај и зато покушавамо да га заштитимо. То и јесте нама циљ да покушамо да одржимо на селу народ, пре свега те жене. Мислим те жене су чувари села, и само то оснаживање њих кроз пројекте кроз удружење доводе до задовољства и жена и локалне заједнице. Ако је жена задовољна, задовољно је и друштво“, истакла је Драгана Миловић, предсједница Удружења произвођача гатачког кајмака.

Гатачки Сајам женског предузетништва окупио је жене из читаве Херцеговине, али и шире. На штандовима нашле су се рукотворине, природна козметика, слаткиши, плетива, чајеви. Млада Амина дошла је из Сарајева да представи своје џемове, које је почела да производи прије пола године. 

"Данас смо са џемовима које лично ја производим, користим три састојка... што се тиче жена, мислим да је јако битно да се ми удружимо“, казала је Амина Буркић, Удружење „ОК“ Сарајево

 „Имамо изложено од домаћег јабуковог сирћета, домаћи сокови... много је значајан, и за младе и за старије, да виде у томе будућност неку“, рекла је Невенка Крстојевић, из Гацка.

Оснаживање и подршка женском предузетништва, циљ је овога сајма, а реализован је уз подршку општине Гацко.

„Стара ријеч у Гацку каже кућа не стоји на земљи него на жени, и то је заиста тако. На овај начин ми подржавамо женско предузетништво, али прије свега пољопривредну производњу. Овај сајам је прилика да жене промовишу свој рад, и да заузму ово мјесто које им припада. На овај начин је прилика да се препозна и да женско предузетништво заузме мјесто које му припада“, изјавио је Огњен Милинковић, начелник Гацка

На први Сајму женског предузетништва у Гацку учествовало је 13 удружења и самосталних излагача. Најуређенији штанд био је Удружења произвођача гатачког кајмака, а прву награду освојило је „Љбиље“ из Љубиња.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)