Na imunizaciju se najviše odazvali stariji

Godinu dana od prve vakcine protiv korone - 40 odsto vakcinisanih

  • Извор: АТВ
  • 15.02.2022. 19:00

Prva doza data je prije 12 mjeseci, a danas imamo 40 odsto vakcinisanog stanovništva. U Srpskoj su se na imunizaciju najviše odazvali najstariji, oni od 65 do 79 godina. Banjaluka, Foča, Istočno Sarajevo, Doboj i Istočni Drvar imaju najviše vakcinisanog stanovništva. Među onima koji su se na to odlučili je više žena nego muškaraca a najviše stanovnika Srpske je izabralo kineski ''Sinofarm'', zatim ''Sputnjik Ve'' i ''Fajzer''.

"U Republici Srpskoj, Institut za javno zdravstvo je više od 750.000 doza vakcina protiv kovida 19 uputio prema zdravstvenim ustanovama. Od te količine ukupno 718.000 doza je primjenjeno, od te količine je 328.256 vakcina dato je kao prva doza, 315.691 kao druga i skoro 75.000 građana do sada je primilo buster dozu", izjavila je Jela Jaćimović, epidemiolog u Institutu.

Trenutna epidemiološka situacija je u poboljšanju, pada i broj hospitalizovanih u bolnicama u Srpskoj. Ipak, kažu stručnjaci, još nije vrijeme za totalno opuštanje. 

"Činjenica je da u ovako velikom širenju postoji mogućnost za nove mutacije virusa i za nastanak novih formi koje nas mogu iznenedati. Ne smijemo se opustiti i slaviti kraj, jer smo već više puta proslavili kraj neopravdano. I ovog puta vrlo oprezno moramo postupiti", dodala je Aćimovićeva.

I Banjalučani  su vrlo oprezni kada je riječ o mogućem kraju pandemije. Nadaju se, ali nisu sigurni da će završiti tako brzo. 

Izgleda da prolazi čim ovoliki narod ide nasmejan ulicama, niko ne nosi masku, ja je u džepu nosim, zbog institucija. Inače, iskreno da vam kažem, trebalo bi da prođe, krajnje je vrijeme, dugo traje, mi se nismo navikli na bolesti koje tako dugo traju. 

"Ja msilim da prolazi. Mora proći. Evo čujemo sad da će proći, hvala gospodu Bogu. Nadamo se! Ne znam, ja nisam dovoljno medicinski obrazovana da bih mogla to da kažem, nadamo se da ćemo živjeti normalno. Čini se da prolazi, ali ne bih bio baš tako siguran", kažu Banjalučani.

Na Medicinskom fakultetu u Banjaluci i Foči sigurni su da su stanovnici Srpske stekli kolektivni imunitet.

To su zaključili u svom istraživanju koje privode kraju u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. 

Istraživanje provode na oko 4.500 stanovnika iz cijele Srpske. I oni upozoravaju da su moguće nove mutacije virusa korona i da sve pomno prate. Ponavljaju da je vakcina jedini izlaz. 

Тагови: