Источно Сарајево

Годишња скупштина Планинарског савеза Републике Српске

  • Извор: АТВ
  • 13.04.2024. 19:27

Иако је планинарима главни проблем што немају Закон о планинарским стазама, надају се да ће сарадња са надлежним министарствима у Влади Српске направити значајне кораке.

"Ми немамо регистар стаза, планинарских стаза. Немамо Закон о планинарским стазама. Имамо списак планинских домова, али су различита власништва и упитно је гдје, шта, како функционише. Ја сам подносио одређене захтјеве како да унаприједимо сарадњу и мислим да ћемо на том пољу остварити огроман искорак, а то је прије свега израда интерактивне мапе планина, планинарских стаза, домова. Дакле, сваки посјетилац  ће моћи, у дигиталној форми на два - три клика, да види куд жели да иде", каже Нено Добријевић,  предсједник Планинарског савеза Републике Српске.

Планинарски савез Српске има потписан споразум о сарадњу са планинарским савезима Црне Горе и Србије.

"Планинарски савез Србије и Планинарски савез Републике Српске имају дугогодишњу сарадњу у разним областима размјене искустава, оспособљавања. На сајту Планинарског савеза Србије се линк према плану акција Планинарског савеза Републике Српске и обрнуто. Дакле, имамо и заједничке активности и овдје сам да те везе, које постоје, те специјалне везе учврстим", рекао је Исо Планић, предсједник Планинарског савеза Србије.

"Већ годинама уназад ми смо сарађивали. Једноставно нас територије повезују, прелијепо погранично подручје са врхом Маглић, гдје је сваке године традиционално у августу организован један фини поход. Тако да, планинари Црне Горе и планинари Републике Српске дефинитивно већ годинама се друже и походе тај лијепи врх", истиче Татјана Ивановић, предсједник Планинарског савеза Црне Горе.

Планинарство, као активност, доприноси и физичком и менталном здрављу сваког појединца, али и значајно доприноси развоју туризма. Источно Сарајево у великој мјери помаже свих 6 планинарских друштава.

"Ми као град Источно Сарајево великим дијелом, уз пројектне активности, исфинансирали смо изградну ферате Виа на Романији, ферате која је изузетно посјећена и изузетно атрактивна. Прошле године смо финансирали и дио ферате на Трескавици, која је најдужа ферата. Тако да у континуитету помажемо наша планинарска друштва у њиховим активностима, али и инфраструктурним активностима", каже градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Уручене су награде и признања Савеза, а постхумно је "Златни грб" додијељен Љубиши Армандију, предсједнику Планинарског савеза који је страдао у авионској несрећи. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.