Sastanak o zagađenju piralenom

Golić: Za mjesec dana ćemo imati smjernice djelovanja u krugu "Incela"

  • 23.07.2019. 14:25

Definitivne podatke o količini prekoračenja koncentracije piralena u zoni "Incela" imaćemo kada ekspertski tim završi svoj dio posla, rečeno je danas nakon sastanka predstavnika institucija u vezi sa sanacijom kontaminiranog zemljišta u nekadašnjem banjalučkom gigantu. Nakon sastanka je poručeno da će se za mjesec dana znati konkretne smjernice djelovanja.

Republika Srpska će imati 300 hiljada dolara od UNDP-a na raspolaganju za rješavanje problema piralena, navela je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Uzeta su 52 uzorka na 21 lokaciji, i utvrđeno je da je najveća kontaminacija u zoni energane, u kojoj je prošlog marta izbio požar - ali nema podataka da je bilo zagađenja na zemljištu gdje su stambeni objekti a koje se graniči sa poslovnom zonom.

Problem je nastao samom izgradnjom hemijske industrije "Incel", istakla je Golićeva. Naglašava da se sa ovim problemom susreću i druge zemlje u regionu.

Ministarka upozorava da u Srpskoj ne postoji deponija ni spalionica gdje se može odložiti ovaj otpad, i da će on morati biti izvezen iz zemlje. Kada sve bude gotovo sa "Incelom", uzimaće se uzorci i na drugim lokacijama, da se vidi da li su i one kontaminirane takvom vrstom otpada.

Gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, kaže da su problem uvidjeli kada je izbio požar u staroj energani, ali da je problem nastao praktično još kada je "Incel" izgrađen - jer su materije kao što je piralen bile legalne za upotrebu, i nisu smatrane opasnim.

Radojičić najavljuje mjere u četiri kategorije - istragu eventualne odgovornosti, preventivne mjere (niz mjerenja, uzorkovanja, jačanje inspekcijskih organa), uklanjanje posljedica, i zdravstvenu zaštitu.

Nakon sastanka, najavljen je i hitan pregled svih zaposlenih u Poslovnoj zoni "Incel", kao i razgovor sa svim poslovnim subjektima koji tu posluju.

Današnjem sastanku su, osim predstavnika resornog ministarstva i gradske uprave, prisustvovali i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske, kao i Republičke uprave za inspekcijske poslove. 

Osim njih, tu su bili i direktori Instituta za zaštitu i ekologiju, Instituta za javno zdravstvo Srpske, Poljoprivrednog instituta, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost i Poslovne zone Banjaluka, te predstavnici UNDP-a BiH.

Тагови:
  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 АТВ Интервју: Сергеј Лавров

    ''Ексклузивни интервју Сергеја Лаврова, министра спољних послова Руске Федерације. Говориће о војној операцији Русије у Украјини, тренутној ситуацији на глобалној политичној сцени, односима Русије и Запада, те о политичкој ситуацији у БиХ. Интервју води новинарка Даринка Петровић.

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)