Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju

Golićeva otvorila konferenciju "Klimatske promjene: rizici i zajedničko djelovanje u regionu"

  • Извор: СРНА
  • 25.08.2022. 13:37

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić otvorila je danas u Trebinju konferenciju "Klimatske promjene: rizici i zajedničko djelovanje u regionu", pri čemu je ukazala da prostor bivše Jugoslavije trpi klimatske promjene i da se na ovim predavanjima mogu čuti dobre sugestije o ovom problemu.

 Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić otvorila je danas u Trebinju konferenciju "Klimatske promjene: rizici i zajedničko djelovanje u regionu", pri čemu je ukazala da prostor bivše Jugoslavije trpi klimatske promjene i da se na ovim predavanjima mogu čuti dobre sugestije o ovom problemu.


Golićeva je nakon otvaranja rekla novinarima da cijeli prostor bivše Jugoslavije trpi klimatske promjene zbog korištenja fosilnih goriva od visokotehnološki razvijenih zemalja, te su od dvijehiljaditih godina zabilježene katastrofalne suše, poplave i požari koji su uticali na privredu i ekonomiju, ali i život i zdravlje stanovništva.

Ona je istakla da su toplotni talasi, koji su se dešavali do dva puta godišnje, ove godine premašili sve statistike od kad su mjerenja unazad 100 godina, budući da je bilo pet toplotnih talasa sa tropskim noćima i enormno visokim temperaturama.

"Resorno ministarstvo se ozbiljno bavi ovim pitanjima, uspjelo je da za energetsku efikasnost obezbijedi 17 miliona evra bespovratnih sredstava od fondova koji se time bave", rekla je Golićeva.

Ona je dodala da je, između ostalog, aplicirano za sredstva za projekat koji će se odnositi na oblast poljoprivrede, kao i projekat za zaštićena područja.

Direktor Fonda za životnu sredinu i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović rekao je da je ovaj fond uspio da u posljednjih 10 godina obezbijedi oko 20 miliona KM donatorskih sredstava koji su uloženi u oblast energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

"Ukupna ulaganja u oblast energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u Srpskoj u proteklom periodu je oko 38 miliona KM", rekao je Todorović, te istakao da je učinjeno mnogo, ali da nije dovoljno kad je riječ o prilagođavanju i ublažavanju klimatskih promjena.

On je naveo da Fond ima namjeru da na kapacitiranju i dobijanju referenci kako bi mogli na kvalitetan način pripreme projekte prema međunarodnim donatorima i kreditorima i dobiju te projekte.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da su teme o kojima će se razgovarati na trećoj konferenciju o klimatskim promjenama značajne za Trebinje i Srpsku, te istakao te izdvojio ugroženost ovog područja od požara tokom ljetnih mjeseci.

"Upravo jedna od prezentacija će biti `Sistemi za rano otkrivanje požara`. To je nešto čemu mi težimo dugi niz godina. Imamo već neke projekte koji su aktuelni. U pitanju je prekogranični projekat sa opštinama Herceg Novi i Konavle", rekao je Ćurić.

Direktor Javne ustanove "Ekologija i bezbjednost" iz Trebinja Stevan Bekan rekao je da je zajednička saradnja sa Hrvatskom i Crnom Gorom treba da bude jača, te da je potrebno uspostaviti što bolje odnose zbog efikasnijeg i bržeg djelovanja.

"Granica ne smije biti prepreka kada su u pitanju elementarne nepogode", rekao je Bekan.

Na trećoj konferenciji o klimatskim promjenama "Klimatske promjene: rizici i zajedničko djelovanje u regionu" će eminentni stručnjaci iz Srpske i regiona koji govoriti o rizicima i posljedicama klimatskim promjena i načinima na koji način se prilagoditi tome.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.