Jedan od "strožijih" postova

Gospojinski post - Ako želite da ga poštujete, pridržavajte se ovih stvari

  • Извор: Курир
  • 13.08.2022. 20:32

Pravoslavni vjernici 28. avgusta proslavljaju Uspenje Presvete Bogorodice, odnosno Veliku Gospojinu, a za taj praznik vjernici se pripremaju postom koji se naziva Gospojinski i počinje 14. avgusta, na praznik Svetih mučenika Makaveja.

Riječ je o jednom od najstrožih postova, a obilježava se u znak sjećanja na smrt Bogorodice i dan kada se uspela na nebo. Gospojinski post je ustanovljen u znak sjećanja na smrt Presvete Bogorodice i dan kada se uspela na nebo 28. avgusta. Taj dan se u narodu naziva Velika Gospojina, a poznat je kao praznik majki i djece.

Ovaj post je najkraći od četiri velika godišnja posta, traje 15 dana, od 14. avgusta do 28, ali je strožiji od božićnog i apostolskog. Sve vrijeme se posti na vodi, osim nedjeljom kada su dozvoljeni ulje i vino. Takođe, za vrijeme ovog posta se obilježava i praznik Preobraženje Gospodnje 19. avgusta, kada smije da se jede i riba.

Kada pričamo o postu, najčešće govorimo o hrani, ali post u hrišćanstvu ne znači samo odricanje od mrsne hrane i pića, već prvenstveno ima duhovnu dimenziju i ogleda se u uzdržavanju od rđavih misli, riječi i djela, te pojačavanju molitava i činjenju dobrih djela.

Sveti Jovan Zlatousti piše: „Kažeš da postiš. Uvjeri me to u svojim djelima. A koja su to djela? Ako vidiš siromaha, udijeli mu milostinju. Ako se nađeš s neprijateljima svojim, izmiri se sa njima. Ruke neka poste uzdržavajući se od svake gramzivosti i krađe. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje.“

Vjernici poste kako bi pročistili svoju dušu i pronašli smirenje, ali se oslobodili i loših navika koje negativno utiču na njihov život. Cilj posta su unutrašnji mir i molitva, a kao nagradu vjernici uzimaju pričešće za spasenje i čišćenje duše i tijela. Post je posvećen Bogorodici, a vjeruje se da je posebno važan za žene i majke, njihov mir i radost i pričešće na praznik Velike Gospojine.



Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм