Gotovi projekti za sistem nasipa u Doboju

  • 03.04.2021. 19:25

Iako je nakon majske katastrofe 2014. godine rađeno na zaštiti, nije izgrađen sistem nasipa koji bi obezbjedio potpunu zaštitu Doboja od poplava. Rijeka Bosna i dalje je najveća, ali ne i jedina opsanost.

"Gradu Doboju nedostaju izgrađeni sistemi za odbranu od poplava prvenstveno  mislimo na nasipe, ovdje ima određena saobraćajnica koja ima funkciju odbrane ali to zvanično nije odbrambeni objekat za odbranu od poplava", kaže Ozren Đurić, načelnik Odjeljenja za upravljanje vodama u JP Vode Srpske.

Nasipa nema, ali postoji projekat. Doboj je jedini grad u Srpskoj, koji je u potpunosti pokriven projektnom dokumentacijom.

"Projekti su gotovi, upravo je revizija završena i ono što ste možda imali mogućnosti da čujete da Vode Srpske su značajna sredstva obezbijedila", kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Novac za sanaciju potoka Lijašanj, u dužini od oko 2 kilometra je spreman. Rekonstrukcija vodotoka, koji je posljednji put saniran sedamdesetih godina prošlog vijea, koštaće  više od 2 miliona maraka. Uređenje rijeka Bosne i Spreče je skuplja investicija.

"Recimo od poteza Usore do Japanskog mosta košta nekih 22 miliona, i to je najskuplji dio dok ostali Spreča je oko 6 i ova dva djela zbirno 16 miliona", kaže Milan Gavrić, pomoćnik ministra poljoprivrde šumarstva i vodoprovrede za resor vodoprivrede.

Liješanj je nakon 2014. sredstvima Fonda solidarnosti saniran u najkritičnijem dijelu, od oko 300 metara. Sada bi trebalo da bude potpuno uređen. Sanacijom ostalih vodotokova, biće sagrađeni nasipi, potporni zidovi, ali i rekretivni sadržaji uz rijeku.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!