"Od ideje do komercijalizacije"

Govedarica: Cilj - zaštita intelektualne svojine

  • 18.06.2019. 13:03

Cilj projekta "Od ideje do komercijalizacije-edukativni moduli o zaštiti intelektualnog vlasništva" jeste da se nastavnicima, saradnicima, studentima približi značaj intelektualne svojine, proces njene zaštite, te komercijalizacije patenata i pronalazaka, rečeno je danas u Banjaluci na radionici o realizaciji ovog projekta.

Viši stručni saradnik za razvoj preduzetništva Univerziteta u Banjaluci Predrag Govedarica smatra da zakonom nije dovoljno regulisana intelektualna svojina, te da je potrebno što prije donijeti strategiju o zaštiti intelektualnog vlasništva na nivou BiH. 

On je rekao da Univerzitet u Banjaluci, uz podršku Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, realizuje ovaj značajan projekat. 

Govedarica je zahvalio resornom ministru Srđanu Rajčeviću na finansijskoj podršci bez koje ovaj projekat ne bi mogao da bude realizovan. 

On je rekao novinarima da Univerzitet u Banjaluci zajedno sa republičkim instutucijama realizuje slične projekte, te da je Univerzitet već ostvario sadadnju sa Evropskom patentnom organizacijom, a da sigurno korača i prema Svjetskoj patentnoj organizaciji. 

Advokat i patentni zastupnik Jovan Šarac, koji se 12 godina bavi intelektualnom svojinom, rekao je da je BiH novi zakonski okvir donijela 2010. godine kada je Parlamentarna skupština BiH usvojila set od deset zakona u oblasti intelektualne svojine. 

"Tu su i dva zakona koja se odnose na autorska prava, i to Zakon o autorskim i srodnim pravima i Zakon o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava. Prilikom izrade tih zakona, vodilo se računa da oni budu usaglašeni sa svim međunarodnim ugovorima koje je ratifikovala BiH, te sa propisima EU", naveo je Govedarica. 

Prema njegovim riječima, tada su zakoni bili u potpunosti usaglašeni, ali su neke stvari u EU izmijenjene, te će biti potrebni izvršiti određene, ali ne značajnije korekcije u ovoj sferi. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.