Bijeljina

Građani poručili - stop ilegalnim šljunkarama

  • Извор: АТВ
  • 26.09.2022. 19:20

To što se godinama na Drini, ilegalnim šljunkranjem, bogatio ko je stigao, prelilo je čašu Sembercima. Stop ilegalnim šljunkarama koje su uništile riječno korito, poručeno je sa trga u Bijeljini. Privrednom kriminalu koji je uništio pribalje Drine, otkucalo je pet do 12.

"Posledice se prevashodno ogledaju u devlastiranju priobalnog područja slivova rijeka, konkretno kod nas je to slučaj sa slivom rijeke Drine. Znači usljed nelegalne eksploatacije šljunka došlo je do devlastiranju priobalnog područja što je dovelo do izlivanja što smo imali slučaj da vidimo na katastrofalnim poplavama. Opšte je poznato da koncesioni ugovori ne mogu se dobiti na taj način da se kopa i urušava poljoprivredno zemljište", rekao je Dušan Aćimović iz grupe građana "Stop nelegalnim šljunkarama".

Neformalna grupa građana digla je svoj glas nakon što je ekipa Dosijea Atv-a, oktrila šokantne detalje kriminala koji je razorio drinsko priobalje. Ilegalnom šljunkarenju još od juna na put pokušava da stane i policija. Na nekoliko šljunkara zatekli su više lica. Protiv jednog je podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu.

"Nama je bitno da je on kao što je dogovoreno sa Tužilaštvom, zatečen u toj eksploataciji, da smo mi to konstatovali tehničkom radnjom na licu mjesta, da smo mi to obradili to mjesto o čemu će postojati ta foto dokumentacija tako da je što se tiče nas i Tužilaštva, sasvim dovoljno osnova sumnje za neko dalje procesuiranje tih lica. Sama eksploatacija bila je bez dozvole nadležnih organa RS i nadležnih organa Republike Srbije", rekao je Rade Vučković iz Odjeljenja za privredni kriminalitet.

Odgovor je stigao i od Tužilaštva. Na osnovu izvještaja koji je podnijela PU Bijeljina, biće preduzete potrebne istražnje mjere.

"PU Bijeljina dostavila je OJT Bijeljina, izvještaj protiv lica sa inicijalima V.M., koje se dovodi u vezu sa nelegalnom eksploatacijom šljunka. Tužilaštvo će po navedenom  izvještaju, kao i drugim slučajevima, u saradnji sa policijom, nastaviti preduzimanje potrebnih istražnih mjera i radnji u cilju utvrđivanje pšostojanja krivičnog djela i krivične odgovornosti vezano za eksploataciju šljunka na priobalnim područjima rijeke Drine", navodi se u saopštenju PU Bijeljina.

U sve bi trebalo da budu uključeni i nadlženi organi Srbije. Parcele na kojima je kopano u većini slučajeva, pripadaju licima iz Srbije. Ovo nažalost nije jedini slučaj. Drinski šljunak je bio sigurna para i za firme Taras iz Ugljevika, Petrić d.o.o, "Jović S&D" koje je policija zatekla u nelegalnoj eksploataciji.

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм