Raste broj zahtjeva

Građani Sarajeva se masovno naoružavaju, među njima i političarke

  • Извор: Аваз
  • 06.04.2022. 17:42

Sve vise građana Sarajeva pokušava da legalno dođe u posjed naoružanja odnosno vatrenog oružja, zbog globalno nesigurne situacije.

Broj zahtjeva za odobrenje za nabavku oružja drastično je povećan u februaru, s početkom rata u Ukrajini, piše “Dnevni avaz”, što im je i potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

“Tokom februara ove godine fiziĉkim licima izdato je 200 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i 158 oružnih listova”, rečeno je iz MUP-a.

Takođe, u januaru ove godine, fiziĉkim licima izdato je 131 odobrenje za nabavku vatrenog oružja i 96 oružnih listova. U toku 2021. godine fiziĉkim licima izdato je 1.638 odobrenja za nabavku vatrenog oruţja i 1.602 oružnih listova.

U decembru prošle godine fiziĉkim licima izdato je 141 odobrenje za nabavku oružja, a u novembru 166, a u oktobru 119.

Prema informacijama "Avaza", među građanima koji traže dozvolu za oružje sve je više i političara.

Kako saznaje navedni medij, Danijela Kristić (Narod i pravda), zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, takođe je tražila dozvolu za pistol, ali je odbijena, Naime, prema strogim pravilima, osoba ne smije imati nijedan otvoren sudski spor za dobivanje dozvole. Prema informacijama “Avaza”, ona je podnijela žalbu na ovu odluku MUP-a.

Kako je za portal "Avaza" rekao Nedžad Korajlić, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, prema Zakonu o držanju i nošenju oružja i municije postoje određeni uslovi koje je neophodno ispunjavati kako bi neko mogao imati dozvolu za oružje.

“Naravno, građani imaju osjećaj nesigurnosti zbog sveukupne situacije, kako u svijetu, tako u BiH, ali ne bi trebali da imaju taj osjećaj. Osjećaj, naravno, mogu imati, ali trenutno nije stanje na terenu takvo. MUP Kantona Sarajevo i druge institucije sigurnosti u Bosni i Hercegovini mogu da odgovore određenim izazovima. U slučaju da osobe žele da imaju oružje, ja bi im uvijek dao, ali ukoliko ispunjavaju uvjete koje zakon nalaže, od ljekarskog pregleda pa do ostalih uslova koje zahtjeva zakon”, kazao je Korajlić. 


  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска