Proizvodnja struje na krovovima

Građani zainteresovani za solarne panele

  • Извор: АТВ
  • 09.09.2022. 19:26

Struju će građani Srpske proizvoditi na svojim krovovima, to predviđa Program energetske održivosti domaćinstava. Javni poziv je u toku, prijave stižu. Prva je stigla od Trebinjca Novice Šišića. Siguran je da će paneli i hercegovačko sunce znatno umanjiti njegov račun za struju.

"Prijavio sam se, ništa nije komplikovano, ne traži se tu nešto papira,  dovoljno je da imate ono što je predviđeno programom. Očekujete li uštede? Svakako, to je program koji će u budućnosti mnogo značiti, solarna energija je energija budućnosti", kaže Novica Šišić.

Nema mnogo papirologije, potrebni su osnovni dokumenti koji su navedeni u Pozivu a onda će stručnjaci procijeniti da li je krov pogodan za mini solarnu elektranu. Ovo je budućnost kažu građani.

- Moj zet u Australiji to već ima pa će to da radi i ovdje. Kako se pokazalo? Ovdje još nije ali tamo se pokazalo OK.

- To je stvarno super ideja i nadam se da će uspjeti ti projekti, čula sam da je to sada u fazi. Da li bi ste se vi sada prijavili? Naravno naravno i planiramo.

Benefite ima i Elektroprivreda. Plan je da se energija na ovaj način ušteti a onda i prodaje na svjetsko tržište po dosta većim cijenama. Građanima koji se još dvoume iz ERSa poručuju da po potrebne informacije dođu na njihov šalter i dodaju da će svima izaći u susret.

"Ničija prijava neće biti odbijena do onog trenutka ako se pokaže  da stvarno fizički na krovu ne može  da se stavi elektrana iz razloga statike ili nekih drugih problema, zaklonjena je šumom pa je stalno u sijenci i nije isplativo. Sigurno je isplativo, isplativo je za svako domaćinstvo u Republici Srpskoj, Elektroprivreda garantuje da u periodu odplate investicije nećete plaćati veću cijenu električne energije. Za deset godina će ta elektrana preći u vaše vlasništvo", kaže Ivan Koprivica, izvršni direktor za tehničke poslove u ERS-u.

Rok trajanja elektrane je 25 godina a investiciju će građani zajedno sa Elektroprivredom plaćati u 120 rata. Nakon ovog oglasa ide tender za nabavku opreme koja će zahvaljujući ovom Programu biti znatno povoljnija.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.