Uskoro raspisivanje tendera

Gradnja Memorijalnog centra Donja Gradina naredne godine

  • 03.08.2018. 19:36

Polovinom naredne godine trebalo bi da počnu radovi na izgradnji Memorijalnog centra Donja Gradina. Idejno rješenje je izabrano i usvojeno u Parlamentu a slijedi papirološki dio posla - raspisivanje tendera i izbor izvođača radova. Dugo se čeka na izgradnju a nadležni se nadaju da neće doći do novih odugovlačenja, prvenstveno, zbog žalbi. 

"Želim da napomenem da je zakon o javnim nabavkama takav da veliki broj žalbi odlaže sve to. Ako bi sve išlo svojim tokom mislim da bi gradnja spomen područja Donja Gradina mogla da počne sredinom sledeće godine, rekao je Darko Banjac, predsjednik Odbora za Donju Gradinu u NSRS. 

Na više od šest hiljada kvadratnih metara nalaziće se Polje uzdaha sa muzejom na otvorenom, Vrtlog tišine i Skela straha. Sve to trebalo bi da pokaže kakve su se strahote dešavaje u koncentracionoom Logoru Jasenovac i Donjoj Gradini, kao njegovom najvećem stratištu. Sve će koštati oko 15 miliona i 800 hiljada maraka. U Spomen području su zasukali rukave. 

"Mi radimo na eksproprijaciji zemljišta na dvije tačke. To je mjesto gdje će se nalaziti muzej i isto tako to je jedna dionica gdje će ići nova trasa saobraćajnice, kojim će se mimoići granični prelaz, a što će olakšati ulaz u spomen područje, kaže Tanja Tuleković, direktor Spomen područja Donja Gradina.

Priču oko izgradnje memorijalnog centra, koja traje godinama, pratile su i kontroverze oko izbora idejnog rješenja. Prvo nijedno nije zadovoljilo uslove konkursa, pa je pokušano da se od drugog i trećeplasiranog sklopi finalno, što je dovelo do žalbi. Na kraju je konkurs poništen i raspisan novi, a na njemu je pobijedio tim od četiri autora. Taj projekat usvojila je Vlada Republike Srpske, a podržali Srpska pravoslavna crkva, Savez jevrejskih opština i Svjetska organizacija Roma.

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина