Dalibor i Goga

Gradsku vrevu zamijenili seoskom idilom: Porodica Tripić iz Banjaluke pokrenula ekološku farmu

  • Извор: АТВ
  • 06.05.2022. 09:44

Dalibor i Goga Tripić, prije više od 10 godina na poklon su dobili kozu. Uskoro im je ona postala vodilja za pokretanje male ekološke farme. Zahvaljujući iznenadnom poklonu, ljubavi prema selu i radu te uživanju u plodovima rada, Tripići su prošli dug put kako bi od jedne koze napravili cijelo stado, a od malog imanja farmu. U pitanju je tradicionalna proizvodnja, od stada koza dnevno dobiju 1,5 do 2 litre mlijeka, dok krave daju do 10 litara. Dalibor kaže, idu na kvalitet a ne na kvantitet.

"Prva koza, koju smo imali, bila je naša domaća, bijela koza. Sa njom smo bili najzadovoljniji. Dok svi kupuju strane pasmine, mi gledamo da se vratimo na domaću pasminu", ističe Dalibor, te dodaje da sada imaju 20 koza koje su sami othranili.

Osim životinja, supružnici imaju i zasade malina, oranice na koje siju žitarice i kukuruz te plastenike sa povrćem.  Sve to rade iz hobija. Oboje imaju stalne poslove. Roditelji su troje djece. Dalibor radi veoma zahtjevan posao, TV snimatelja, gdje provodi dosta vremena na terenu, kaže da jedva čeka da se vrati kući i posveti farmi. Nije mu problem ni to što mora ustati u pet ujutru, često i na velikom minusu.

Pošto su i sami, prije pokretanja vlastite farme, za djecu kupovali domaće proizvode, domaćina sa Vlašića, znaju koliko je bitno imati nekoga od povjerenja. Od njih su kupovali kropir, kupus, mlijeko, jer su željeli da budu sigurni da jedu kvalitetnu hranu, koja nije zatrovana pesticidima. I oni danas imaju uglavnom stalne kupce, koje obraduju viškom proizvoda. 


Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм