Neodgovarajuće liječenje

Haški tribunal - Tribunal smrti za srpske osuđenike

  • Извор: АТВ
  • 08.09.2022. 19:11

Srbi u Hagu se već godinama, pored optužbi za ratne zločine bore i s tamošnjim sistemom da im se omogući odgovarajuće liječenje. Radoslav Brđanin je iz zatvora pušten prekasno, iako je za to ranije stekao uslove. Ljekari na UKC Srpske nisu mogli da stabilizuju godinama zapuštano zdravstveno stanje bivšeg šefa Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina.

Na sve prijašnje zahtjeve Brđaninovog advokatskog tima, Hag je godinama bio gluv.

"Ovo je treći zahtjev koji sam ja podnio za njegovo puštanje, čim je ispunio onaj uslov od 2/3, mi smo podnijeli prvi zahtjev, on je odbijen, sve je odbijao sudija Anđijus, koji je bio predsjednik", kaže advokat Radoslava Brđanina, Novak Lukić.

Isti, ili sličan tretman, imali su i Stojan Župljanin i Zdravko Tolimir. Haški ljekari su Tolimiru čak ukinuli lijek za srce koji mu je prepisao specijalista. Četiri dana kasnije, preminuo je od srčanog udara. Odbrana Ratka Mladića već godinama ukazuje da generala u pritvoru ne liječe adekvatno, da neke bolesti koje ima nisu na vreme dijagnostikovane, da je terapija započeta s velikim kašnjenjem ili da se insistira ne nekoj koja ne pokazuje rezultate.

"I ranije su išli zahtjevi da nezavisni tim ruskih lhekara utvrdi zdravstveno stanje generala Mladića, što oni definitivno nisu dozvoljavali, vrlo teško je očekivati, pogotovo sada u svjetlu svih  geopolitičkih odnosa, jer mi moramo da znamo da Amerika, Velika Brtianija, isključivo upravljaju haškim tribunalom", kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina.

Odnos haškog tribunala prema srpskim zatvorenicima, još je gori od dolaska Karmela Ađijusa na mjesto predsjednika mehanizma. Dovoljno o tome govori činjenica da oko 10 srpskih osuđenika, ispunjava uslove za prijevremeno puštanje na slobodu. Ađijus tako nešto ne dozvoljava. 

"Žive u neljudskim uslovima, da bi se mučili dok ne dođu do nekakve bolesti, ili ne umru. Ali to nije prirodna smrt, to je nasilna smrt koja je izazvana jednom dugogodišnjom torturom", kaže advokat Radovana Karadžića, Goran Petronijević.

Glavni argument Haga za odbijanje zahtjeva za puštanje na liječenje, uglavnom je onaj da zatvorenici tamo imaju adekvatan medicinski tretman.  Lijekovi im se donose u providnim kesicama. Često ne znaju ni šta piju, ni zbog čega, jer im to niko ne govori. Pa ni glavni ševeningenski ljekar, Paulus Falke, koji  nije specijalista niti za jednu granu medicine.

Тагови: