Хоће ли зграда издржати, да ли је брана сигурна?

Херцеговци у страху од земљотреса

  • Извор: АТВ
  • 03.04.2024. 19:18

Земљотрес не убија људе, убија их лоша градња, свјесни су Херцеговци. Хоће ли зграда издржати, да ли је брана сигурна само су нека од питања становника ове трусне регије чим затресе.

"Бога ми страхота, страшно је то. Страх да човјек не зна ни куд ће ни шта ће",  "Помислим да се сруши на мене зграда", "Тај први моменат је страх првенствено за дјецу за нас па онда када се слегне се размишља о осталом", кажу грађани.

Не брините за брану, поготово ону велику, Гранчарево, јасно поручују они који прате њено понашање. Милован Бјелица из ХЕТ-а за АТВ каже да уз помоћ савремене опреме прате стање и оцјењују га добрим. 

"Оне су пројектоване и направљене по стандардима који се примјењују за изузетно трусна подручја, то је такозвана сеизмичка крагна то је једна зона арматуре која се налази на врху бране која служи да би обезбиједила сеизмичку стабилност бране. Тај земљотрес уколико би се догодио он би морао да буде толико јак да би оштетио сваку зграду у Требињу", каже Милован Бјелица, шеф Службе за осматрање и анализу понашања бране у ХЕТ-у.

На статику зграда се ставља велики акценат кажу они који их пројектују у најјужнијем граду.

"Да се предвиди довољна количина арматуре, одговарајући бетонски пресјеци тако да објекат може безбједно да прихвати очекивано сеизмичко оптерећење које је далеко веће од овога које ми доживљавамо у неком протеклом периоду", каже Владимир Самарџић, пројектант.

Од недавног земљотреса Билећани и Гачани и даље збрајају штете. На сву срећу нису велике кажу за АТВ начелници и додају да су претежно страдали старији објекти.

"До сада смо имали 21 случај пријављен да је штета на објектима. То су претежно дотрајали и старији објекти у којима нико не живи", каже Веселин Вујовић, начелник општине Билећа.

"Није било већих штета углавном су штете биле на старим објектима. Имамо пријављених око 50 штета", каже Огњен Милинковић, начелник општине Гацко.

Старији објекти страдали су и у Љубињу прије двије године. Посљедице се још осјете а штете још санирају.

"Ми смо доста тога санирали, школа је одмах урађена, ДЗ је урађен. Укупна штета физичким лицима и на стамбеним објектима била је процијењена на преко 800.000КМ. Ми смо до сада надокнадили штету у износу од преко 600.000 марака", каже Стево Драпић, начелник општине Љубиње.

Пратите нас и путем Вибера