Prenose znanja

Hirurzi iz Sankt Peterburga operišu pacijente na UKC RS

  • 30.08.2019.19:11

Hirurzi-onkolozi iz Onkološkog centra u Sankt Peterburgu ovih dana prenose svoja znanja, iskustva i vještine ljekarima u UKC RS. 

Zajedno izvode laparoskopske operacije karcinoma debelog crijeva, hirurške zahvate na dojci kao i zahvate otvorene hirurgije. 

"Mi smo izvršili nisku resekciju prednjeg crijeva i danas je pacijentkinja već na odjeljenju ona ustaje, hoda, počela je već da prima hranu", kaže Ikram Ismailovich Aliyev, šef Odjeljenja za koloproktologiju u Onkološkom centru Sankt Peterburg. 

"Mi smo pokazali vašim ljekarima nešto novo, međutim i vaši ljekari su nama pokazali nešto novo. Mi smo izvršili potkožnu mastektomiju, sa rekonstrukcijom koja je odmah poslije toga izvršena. U Sankt Peterburgu smo vršili biopsiju signalnih limfnih čvorova sa istovremneom onko-plastičnom operacijom", navela je Elena Mikhailovna Bit-Sava, plastično-rekonstruktivni hirurg.

Specijalisti iz UKC-a tokom godine nekoliko puta su bili u Onkocentru, gdje su se usavršavali i razmjenjivali iskustva sa ruskim kolegama. Znanja su proširili i stekli neprocjenjiva iskustva. 

"Ono što je najvažnije to je veliki iskorak i velika prednost za naše pacijente, jer kao što je doktor Alijev rekao laporoskopska hirurgija je neuporediva sa otvorenom hirurgijom, jer bolesnici isti dan počinju da jedu, hodaju, brzo se vraćaju svojim profesionalnim obavezama", izjavio je Goran Janjić, Kinika za opštu i abdominalnu hirurgiju. 

"Generalno to su korektivne procedure koje se rade u plastičnoj hirurgiji i nisu nešto novo. Ali su operativni zahvati koji zajedno sa kolegama koji imaju puno iskustva iz ove oblasti unapređujemo svoje znanje", pojašnjava Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastičnu, rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS. 

Medicinski eksperti iz oblasti onkološke hirurgije iz Sankt Peterburga, sa ljekarima najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj, izveli su u septembru prošle godine prvi operativni zahvat u novim savremeno opremljenim operacionim salama novoizgrađenog sjevernog krila UKC-a Srpske.  

"Naše prijateljstvo se učvršćuje i takođe naša profesionalna saradnja je sve jača i bolja",rekao je 
Vitaliy Jegorenkov, zamjenik direktora za medicinska pitanja za hirurške grane u Onkološkom centru Sankt Peterburg. 

"I dalje pišemo jednu internacionalnu priču i ono što je najbitnije, unapređujemo zdravstveni sistem RS", navodi Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS.

Posjeta i boravak ruskih ljekara nastavak je saradnje Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske planirane za naredni dvogodišnji period. 

Tagovi: