Метеоролог открива

Хоће ли бити снијега до краја јануара и да ли ће зима бити промјенљива?

  • Извор: АТВ
  • 19.01.2024. 08:35

Метеоролог Анђела Вучићевић рекла је за АТВ јутро да до краја јануара неће бити великих сњежних падавина.

"Данас је већ снијег почео на сјеверу, очекујемо га ускоро и у Бањалуци уз пад температуре, питање колико ће се тај снијег задржати зато што је земља топла. Што се тиче неког наредног периода, до краја јануара не дјелује да ће бити неког снијега, температуре ће бити мало примјереније јануару него претходних дана, али у суштини и даље у плусу", рекла је Вучићевић.

Она је истакла да, оно што је ове године необично, јесте што су тако честе појаве јужног јаког олујног струјања.

"Сигурно ће дешавати још до краја зиме, на прољеће и на љето, то је нешто на што смо и већ навикли на те високе температуре, а то све долази у склопу система са Атлантика и ми имамо то јако јужно струјање које нам доноси овако необично време за зиму", рекла је Вучићевић.

Она је истакла да се та ситуација полако смирује.

"Шта нас чека послије у фебруару и марту, то остаје да видимо. У претходној години имамо све мање сњежних падавина, али у суштини очекујемо да на пар година мора опет бити хладне зиме", рекла је Вучићевић.

Вучићевић истиче да је посљедња хладна зима била 2017., а прије тога 2015. године.

"Сезонске прогнозе су ипак биле у праву да ће зима бити промјенљива и као што нам се дешава имамо повремене сњежне падавине које се не задржавају дуго јер нам долази то јужно струјање врло често", каже Вучићевић.

Она је истакла да је то наша реалност и да су године све топлије и да  нарочито очекујемо да 2024. година ипак буде топлија од 2023. због  циркулације у Атланском океану који подиже свјетску глобалну температуру.

"То јесте наша нова реалност, али не треба да нас плаши с обзиром да смо ми у периоду транзиције, оно што треба да очекујемо је да ћемо се ускоро прилагодити на неке нове климатске услове кад они буду дошли. Чекамо период транзиције да видимо који нас климатски режим очекује следећи", рекла је Вучићевић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: