Вакцинација почела у априлу

ХПВ и даље непознаница за Херцеговце: У Требињу 44 особе примиле вакцину

  • Извор: АТВ
  • 03.12.2023. 08:49

Хумани папилома вирус (ХПВ) за Херцеговце и даље је непознаница. Иако је вакцинација почела у априлу ове године, ријетко ко зна о каквом је вирусу ријеч.

Питали смо грађане знају ли шта је ХПВ.

-Хумани папилома вирус, јесте ли чули за њега?, - Нисам. - Не знате да постоји? Ни вакцинација да има? - Не знам.

-На би нисте чули? - Нисам никада

-То је ово за женско здравље, је л’? И за мушко. - Јесам како нисам, нисам сигуран, знам да је у питању нешто око репродуктивних органа. - Знате ли да постоји вакцина? - Не

- Kако не, наравно. Апсолутно, вјерујем да све жене треба да то користе. - А мушкарци? - Мушкарци не знам, али жене свакако требају. И мислим да је то важно посебно млађи. Kод нас људи мало бјеже од вакцина ко луди.

Вакцине против хуманог папилома вируса још одавно су у Требињу. Надлежни кажу да их има довољно. 

Подаци показују да чак 80% људи у току свог живота има контакт са неком од инфекција хуманог папилома вируса. У Републици Српској се вакцинација се обавља од ове године, а у остатку свијета од 2006.

Свега 44 особе у Требињу су примиле вакцину против ovoga вируса, потврђује за АТВ епидемиолог Дома здравља у Требињу, Јелена Дурић. 

„Оно што ја имам утисак да је значајно, јесте да родитељи не сматрају да је вакцинација њихове дјеце, тако мале дјеце, између 11-14 година приоритет када је у питању хумани папилома вирус“, рекла је Јелена Дурић, епидемиолог Дома здравља Требиње.

Према ријечима наше саговорнице, поменута вакцина штити од настанка рака грлића материце, и вакцинисане особе могу да спријече даље ширење инфекције.

„То је инфекција која спада у најчешће сексуално преносиве болести. Оно што је најзначајније, што се тиче хуманог папилома вируса, јесте што неки типови вируса могу да изазову тешке болести. Управо зато је важно да се особе вакцинишу. То је прије свега карцином грлића материце, карцином вагине, вулве, пениса, ануса, карцином грла, а такође су изазивачи кондилома гениталних брадавица, које нису смртоносно обољење, али могу да изазову велике непријатности“, појаснила је Дурићева.

У земљама као што су Нови Зеланд и Аустралија, гдје вакцинација дуго траје, дошло је до значајног смањења умирања од рака грлића материце.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)