Uzelo maha

Ilegalna sječa šume glavni problem na Manjači

  • 10.07.2018. 19:43

Ilegalna sječa šume najveća je muka u Dobrinji, na Manjači. Na hiljade stabala se posječe bez dozvole, tvrde mještani. I tako već godinama. 

"Sječe se šuma danonoćno. Najviše stranci dolaze iz daljih sela i drugih opština, a ove naše komšije ovdje, ako i odsijeku jedan metar drva  da se ogriju, to je sirotinja i ne treba na njih, oni nisu neke velike štetočine, ali dolaze ljudi ovdje kamionima i sijeku, uništavaju", kaže Drago Divljak, predsjednik udruženja građana Dobrinja.

Mještani kažu da su prijavljivali nelegalnu sječu i da ne znaju da li je, i kada, neko od nadležnih reagovao. Proveli su nas šumskim putevima da se i sami uvjerimo koliko je nelegalna sječa uzela maha. 

Reklo bi se netaknuta priroda, a onda, kada se zađe dublje u šumu, ona, zapravo, nestaje.

Šumokradice ne prezaju od nelegalne sječe bez obzira da li je šuma u privatnom ili državnom vlasništvu. Tako su se na udaru našla i stabla koja se nalaze u okviru vojnog kompleksa. Iz Ministarstva odbrane BiH kažu da je poligon otvorenog tipa i da je teško kontrolisati ko sve zalazi u ovo područje. Određene podatke o onima koji bespravno sjeku ustupili su MUP-u Srpske koji ima nadležnost za privođenje. 

"Za određeni broj lica je dostavljen izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, dok je za drugi dio lica kompletiranje predmeta u toku. U navedenim aktivnostima ostvarena je dobra saradnja i razmjena informacija sa Oružanim snagama BiH kao i Centrom za razvoj i unapređenje sela Banja Luka, koji koriste dio vojnog kompleksa i koji po uočavanju nelegalnih radnji informacije dostavljaju nadležnoj policijskoj stanici", kažu iz MUP-a.

Policija bi, kada je ovaj problem u pitanju, mogla da ima pune ruke posla, jer je sezona sječe u toku. Teško se izboriti sa šumokradicama, kažu mještani Dobrinje koji one koji nelegalno sjeku nazivaju i zelena mafija. 

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм