Саопштење

Интернационални дан у УKЦ Републике Српске

  • Извор: АТВ
  • 29.11.2023. 14:21

УKЦ Републике Српске јуче 28.11.2023.године је посјетило неколико врсних стручњака из региона и Европе све у циљу јачања досадашњих сарадњи, планирања будућих пројеката и пружања што боље здравствене заштите пацијентима. Захваљујући залагању генералног директора проф. др Владе Ђајића улажу се максимални напори у едукацију особља, унапређење услуга како бисмо ојачали наш здравствени систем.

Саопштење преносимо у цијелости:

"Током посјете др Андрее Kдолскy бивше министарке здравља Аустрије и садашњег савјетника Владе Аустрије за медицинска питања разговарало се о свим актуелним темама које се тичу наше установе, досадашње сарадње са Аустријом, те о будућим пројектима с посебним нагласком на лијечење пацијената из Аустрије у УKЦ Републике Српске.

Нашу установу посјетили су и др Дејан Симић и др Мирко Јовановић два уролога са ВМА Београд, који су у Kлиници за урологију са докторима извели код два пацијента флексибилну уретерореноскопију и код једног пацијента перкутану нефролитотрипсију. Ова посјета је имала за циљ размјену искустава, знања и вјештина. 

Такође, др Драган Милановић и др Бранислав Јовановић специјалисти дјечије хирургије из Београда били су у радној посјети, те су заједно са др Гораном Јањићем из Kлинике за општу и абдоминалну хирургију били подршка докторима Kлинике за дјечију хирургију у извођењу оперативног захвата. Ријеч је о пацијенту 2013. годиште који је имао неколико атака изазваних упалом усљед покретања камена у жучној кеси. Минимално инвазивном лапароскопском операцијом код пацијента је одстрањена жучна кеса. Операција је прошла без компликација, пацијент се добро опоравља, те је данас отпуштен на даље кућно лијечење. Ова посјета је имала за циљ увођење минимално инвазивне лапароскопске операције у Kлиници за дјечију хирургију.

Истог дана, цертификацијска кућа Буреау Веритас, Француска, посредством овлаштених аудитора, обавила је редован годишњи аудит у Kлиници интензивне медицине за нехируршке гране те потврдила континуирану имплементацију постојећих норми као и континуирано унапређења рада у збрињавању и лијечењу критично болесних пацијената, процесу едукације и научно-истраживаочког рада за област интензивне медицине чиме смо стекли услове за обнову цертификата. 

Подсјећамо, Kлиника интензивне медицине за нехируршке гране – Референтни центар интензивне медицине за нехируршке гране УKЦ Републике Српске је једина организациона јединица у нашој установи која је цертификована по типу ИСО 9001-2015 и то од  јуна 2018. године. Ради се о општем управљачком стандарду за контролу квалитета, а обим цертификације обухвата лијечење критично обољелих пацијената, едукацију из области интензивне медицине те научно истраживачки рад за исту област. Од 2022. године подручје стандардизације рада у овој клиници проширено је на стандард ЕН 15224:2016, који је специфичан, секторски стандард управљања квалитетом за здравствене установе. 

У периоду од 28.11. до 30.11.2023. године у оквиру процеса континуиране медицинске едукације и унапређења лијечења критично болесних пацијената у Kлиници интензивне медицине за нехируршке гране обавља се едукација из области кардиолошки утразвук срца, процјена хемодинамике, теоријски и практични аспекти. За спровођење едукације задужена је уважена др сц. мед. Војка Горјуп, специјалиста интерне медицине, супспецијалиста интензивне медицине, УKЦ Љубљана. Ово је већ трећа посјета уважене докторице нашој установи у оквиру едукације за подручје ултразвука. Докторка Горјуп је наш дугогодишњи сарадник,  изабрана у звање  гостујућег наставника на Медицинском факултету Универзитета у Бањој Луци и један од иностраних стручњака који је дао велики допринос развоју интензивне медицине код нас", закључује се у саопштењу. 

Пратите нас и путем Вибера