Црна Гора

Исповијест католкиње која је посјетила Острог: Само сам почела да плачем, а онда се десило ово

  • Извор: Блиц
  • 12.11.2023. 11:51

Једна жена католичке вјероисповијести описала је шта је доживјела када је посјетила православни манастир Острог у Црној Гори.

Ово је њена прича:

– Пуно пута сам видјела огласе у којима поједине агенције нуде пут у манастире, између осталог и у манастир Св. Василија Острошког. Пуно сам и чула о њему. Привлачила ме је идеја да одем једном тамо. Онда смо сазнали да моја мама има закрчење крвног суда на врату и да јој треба операција. Рекли су да је операција ризична и да може доћи и до инфаркта. Једва да сам научила да живим са тим што мог тате више нема, кад још и ово – навела је ова жена.

Kако каже била је сама, једина подршка коју је имала била је њена тетка и њена породица. И других особа је било око ње, али није осјећала да им је уистину било стало до њих.

– Пожељела сам да одем код Св. Василија и да га замолим да ако је Божија воља, да моја мама не иде на операцију, јер ја стварно немам снаге то да поднесем, и да буде здрава, и да ми је још не узима. Чини ми се да увијек губим људе око себе, оне које волим тако је и са момцима, тако је и са родитељима и са пријатељима. Ја ни сад немам снаге да пролазим кроз тако нешто, мој тата је умро изненада, готово да није ни био болестан, до задњег дана свог живота је радио… И тако, зове моја сестра да идем са њом на море, и ако хоћу, можемо отићи и у тај манастир – додала је.

“Ово је Божије чудо, Бог је желио да одем тамо”

– Моја сестра није знала да ја желим већ одавно да одем тамо, већ је хтјела због њене кћеркице, јер је она рођена на тај дан, на дан Св. Василија. Знала сам да иду тамо људи свих вјера, било је католика, православаца, видјела сам муслимане… Чула сам приче о овом свецу, да је учинио многа чуда, жељела сам да учини чудо и у мом животу. Стигли смо на море, за недјељу смо се договорили да ћемо отићи у манастир. Ослањам се на себе, тако да је чудно што сам препустила сестри да она навије сат да звони, а да нисам и ја, за сваки случај, навила, али нисам. Сат није звонио, она се чудила, јер је навила, и није се то још никад десило раније. Требало је да бус стигне у седам, чини ми се, из Херцег Новог. Чула сам само нервозно: “Устај”, не знам како, али стигли смо на бус – навела је у исповијести.

Додала је да су се спремили за пет минута.

– За пет минута спремили смо се и ми, и спремили и малу дјевојчицу. Толико о томе што кажу: “Kоме је суђено и дато, тај ће стићи до тамо.” Послије ми је сестра рекла да је њу птичица пробудила… Ни прије а ни послије, птичице на нашем прозору није било, само то јутро – навела је.

Додаје да је почела да плаче када су путовали према манастиру.

– Kад смо путовали тамо, почела сам да плачем. Не знам зашто, чим сам угледала манастир, и како смо се приближавали, не знам зашто сам плакала. Нисам могла да зауставим сузе… Било ме је срамота, што плачем, крила сам сузе… То ме је прошло кад сам ушла, било је све ок… Нисам знала баш православне обичаје, понашање у цркви, пошто сам католкиња, али све је добро прошло… Осјетила сам неописив мир – навела је.

Молила се за маму и момка

– Молила сам се за моју маму, за тадашњег момка са којим сам жељела да се помирим… Са момком сам се помирила, затим смо се разишли. Све је то дио Божијег плана, ако смо једно за друго, бићемо заједно. Моја мама је сада са мном, рекли су јој да је то што има облик закрчења крвног суда који није опасан толико и да пошто се није мењао већ двије године да не мора на операцију – објавила је ова жена, преноси Блиц.

Љекар који је толико инсистирао на операцији, промијенио је мишљење из коријена…

– Сада моја мама узима лијекове и добро је. Схватила сам да Исус заиста дозвољава неке ситуације које нам се не свиђају, да нас приближи себи, али никад неће дати више него што можемо поднијети. Хвала ти Исусе мој, хвала ти Свети Василије – закључила је на крају.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином