Pet sindikata

Ispuniti raniji dogovor o povećanju plata

  • Извор: АТВ
  • 30.06.2023. 19:21

Predstavnici pet sindikata pozvali su danas Vladu Republike Srpske da ispoštuje sporazum zaključen prije godinu dana i poveća plate za oko 55.000 zaposlenih, a na ime naknade za topli obrok i regres. Ukoliko ne dođe do toga, sindikalci najavljuju protest.

„Ukoliko se u roku od 15 dana ne održi sastanak sa najvišim rukovodstvom Republike Srpske, na čelu sa predsjednikom, premijerom i ministrima, mi ćemo održati sjednicu naših organa i sigurno od septembra krenuti sa protestima“, izjavio je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

„Septembar je blizu, a oni neka odgovore kako znaju i umiju, mi ćemo svoje znati“, ističe  Milijana Đajić, potpredsjednik skupštine Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske.

Sporazumom je, kažu sindikalci, predviđen način i dinamika povećanja plata budžetskim korisnicima. To su zaposleni u unutrašnjim poslovima, u javnoj upravi, u pravosuđu, u zdravstvu i obrazovanju.

"Plate u Srpskoj rastu bržim tempom od cijena"

„Više nema nikakve dileme da je Vlada Republike Srpske prekršila dogovor koji su 30. maja prošle godine ovih pet građanskih sindikata dogovorili sa sadašnjim predsjednikom Republike i resornim ministrima“, rekla je Anica Jondić, predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske.

 „Jako mi je žao što Vlada ovim gubi i legitimitet i jedno povjerenje da zadate riječi i dogovori se poštuju“, kaže  Mirko Šerbedžija, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republeke Srpske. 

Ministar finansija Zora Vidović poručuje da se obrate resornim ministarstvima, a ministar rada kaže njemu se nisu obraćali. 

Vidović: Nema kašnjenja plata

Vidović: Nema kašnjenja plata

„Ja još nisam pročitao taj njihov zahtjev, ja ću se očitovati po tom pitanju kada nešto dođe konkretno do mene. Najava i neka druga dešavanja, bez nekog konkretnog cilja, bez nekih konkretnih razloga, bez nekih dopisa nama u Ministarstvu rada, ja stvarno ne mogu komentarisati“, izjavio je Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. 

Zahtjev predstavnika Sindikata uprave, Strukovnog sindikata doktora medicine, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Sindikata radnika unutrašnjih poslova Srpske je minimalno povećanje plata za 100 KM.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.