Dosije

Istinski heroji: Sa kakvim izazovima se susreću pilotski i medicinski tim Helikopterskog servisa

  • Извор: АТВ
  • 16.06.2022. 22:30

Pune ruke posla imaju u Helikopterskom servisu Republike Srpske. U samo nekoliko dana spasili su nekoliko života.

Oni su i naši gosti doktor Slavica Zeljković i direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić.

"Danas je jedan od onih dana kada smo imali tri leta, tri medicinske evakuacije. Rijetko se to dešava, ali dešava se da bude i dva i tri u istom danu, ili u nekolikodana zaredom da budu medicinske evakuacije. Jutros smo počeli sa transportom pacijentice iz Podgorice u Banjaluku. Potom je jedna ekipa otišla sa pacijentom iz Banjaluke za Beograd i jedna ekipa u Trebinje po pacijenta", kaže Zeljkovićeva.

Kusturić kaže da Helikopterski servis ima dovoljno ljudskih kapaciteta i da se boljom organizacijom može izboriti sa situacijama kao što je navedena da ima više letova u toku jednog dana.

"Kao što je doktorica rekla, dalje su destinacije u pitanju, Podgorica, Beograd, Trebinje. Imamo dva operativna helikoptera, tako da smo mogli da ispunimo sve te potrebe. Sreća pa danas nismo bili angažovani na operacijama, recimo, gašenja požara, jer se često dešava da u toku određenih akcija imamo poziv za vazdušni medicinski transport. To nam je definitivno prioritet iznad svih prioriteta, tako da prekidamo sve dsruge akcije da bi mogli da ispunimo ove. Ljudskog kapaciteta imamo dovoljno, imamo odličnu ljekarsku ekipu", rekao je Kusturić u emisiji "Dosije" na našoj televiziji.

"Jako smo ponosni na to. 2014. godina je kada smo uspostavili sistem vazdušnog medicinskog transporta. Funkcioniše odlično, iz godine u godinu sve bolje. Uigrana smo ekipa, ev o doktorica je tu od prvog dana, tako da te stvari sad radimo sa daleko većom lakoćom nego prije. Dolazimo u period gdje će nam biti neophodni novi helikopteri da bi mogli da ispunimo sve zahtjeve koji se postave pred nas", dodao je Kusturić.

Kusturić je dodao da nema pravila kada je u pitanju priroda intervencija.

Istakao je da medicinsko osoblje koje je u timu Helikopterskog servisa radi u poprilično teškim uslovima.

"Rade u poprilično ograničenom prostoru. Ako imamo loše turbulencije ili vjetrove i oni su izloženi tom kao i mi sami, tako da moram da im izrazim zaista ogromnu zahvalnost i svaku pohvalu", dodao je on.

Doktorica Zeljković je objasnila da je rad s pacijentima prilikom transporta posebno težak.

"To su posebne okolnosti zbrinjavanja pacijenta. Mi vrlo često transportujemo pacijente iz intenzivne njege i to su pacijenti koji i u toku samog transporta zahtijevaju potpunu podršku kakvu su imali u tim jedinicama intenzivne njege iz kojih se transportuju. To znači da su to pacijenti koji su intubirani na respiratoru u toku transporta, koji zahtijevaju jedan vrlo kompleksan monitoring, zahtijevaju primjenu kontinuiranih lijekova preko pumpi u toku cijelog tog transporta", rekla je Zeljkovićeva i dodala:

"Znači, njihovo liječenje se ne prekida transportom, zapravo i ne počinjemo transport ako nismo sigurni da pacijent to može izdržati i da ga tim transportom nećemo ugroziti. To podrazumijeva veliki broj aparata, veliku količinu opreme u tom malom prostoru, tako da je to izazov samo po sebi, a stanje pacijenta uvijek procjenjujemo. Osnovni cilj i zadatak Helikopterkosg servisa i vazdušnog medicinskog transporta jeste da pacijent hitno stigne na mjesto gdje je to potrebno a da taj transport ne pogorša njegovo stanje, jer se radi o pacijentima za koje je kopneni transport dug, naporan i koji oni ne bi mogli ni izdržati".

Sa čim se još suočavaju heroji iz Helikopterskog servisa i vazdušnog medicinskog transporta pogledajte u prilogu.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.