Zaostala iz Drugog svjetskog rata

Iz Sane uklonjena avio-bomba teška 226 kilograma

  • 24.08.2019. 19:14

Avio-bomba teška 226 kilograma zaostala iz Drugog svjetskog rata uspješno je uklonjena jutros iz korita rijeke Sane kod Novog Grada.

U Republičkoj upravi Civilne zaštite tvrde da je bomba sa 100 kilograma eksploziva bila i potencijalna bezbjednosna prijetnja po građane. Čamcima češke policije, koja je takođe učestvovala u vađenju bombe, prevezena je uzvodno, a potom i pretovarena u vozilo, nakon čega je neutralisana u Petkovcu.

"Iskorišćena je ova posjeta i naša zajednička aktivnost za našu obuku naših timova, ronilaca u izviđanju na eksplozivnim sredstvima zaostalim od rata ispod vode. Takođe, bilo je prilike da koristimo njihove tehnike i metode da vidimo kako se to primjenjuje u Češkoj", rekao je Dragan Kos, pomoćnik direktora Republičke uprave Civilne zaštite.

"Stvarno smo srećni da smo mogli izaći u susret i završiti bar prvu fazu, ali akcija još nije završena, zato što je još u fazi transport vodenim putem i primopredaja na tovarištu za kamion, a slijedi i uništavanje", istakao je Martin Kučera, šef misije za Češku stranu. 

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač nada se da u opštini više nema opasnosti od eksplozivnih sredstava. U Novom Gradu od 12. avgusta boravilo je 20 pripadnika češke policije, koji su radili zajedno sa pripadnicima Republičke uprave Civilne zaštite, pirotehničarima iz Srbije i pripadnicima Federalne uprave Civilne zaštite na uklanjanju zaostalih bombi iz Sane. 

"U proteklih 14 dana na području opštine Novi Grad izvršila je izviđanje, lociranje, uklanjanje, transport i uništavanje sedam avio-bombi na području opštine Novi Grad, odnosno iz rijeke Sane. Ono što je bitno za nas da je opštinski Štab za vanredne situacije dao punu podršku Republičkoj upravi Civilne zaštite i obezbijedio sve što je bilo potrebno da se obezbijedi kako bi ova akcija nesmetano bila završena", naglasio je Bojan Lukač, zamjenik načelnika opštine Novi Grad.  

Samo ove sedmice, iz Sane je uklonjeno sedam avio-bombi. Šest ih je izvađeno prije dva dana ispod željezničkog mosta.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм