Mjesto gdje se tišina najviše čuje

Izgradnja memorijalnog centra Donja Grada od nacionalnog značaja

  • Извор: АТВ
  • 25.11.2022. 19:10

U Donjoj Gradini biće izgrađen memorijani centar. Tamo kažu, to je projekat od nacionalnog značaja. Na taj način odaće se i poštovanje svim nevino stradalim žrtvama. Donja Gradina pozicioniraće se i na mapi svjetskih memorijala.

"Uz adekvatne sadržaje mi ćemo postati centar edukacije bilo da se radi o mlađim uzrastima, školskim posjetama, bilo da se radi o ozbiljnim istraživačima ove teme i bićemo centar adekvatno opremljen za prezentaciju svih dosadašnjih istraživanja. Suma sumarum svega toga, Donja Gradina pozicioniraće se na mapi svjetskih memorijala", kaže Tanja Tuleković, direktor JU "Spomen-područje Donja Gradina".

Mjesto stravičnih i najmasovnijih pogubljenja. Donja Gradina dokaz je ustaškog zločina koji je u NDH počinjen nad srpskim, romskim i jevrejskim narodom. Danas, mjesto gdje se tišina najviše čuje.

"U selu Draksenići u crkvi u januaru 1942. poznat kao krvava liturgija,  Zapravo se radi o masakru više desetina pravoslavnih Srba u lokalnoj crkvi Svetog apostola Marka. Upravo od te krvave liturgije sve do kraja rata 1945. godine Donja Gradina postaće najmasovnije i najveće jasenovačko stratište. Ovdje su ljudi isključivo dovođeni i ubijani na ovim poljima koja se nalaze iza nas", kaže Mirko Dimić, kustos "Spomen-područje Donja Gradina".

Izgradnju memorijalnog centra Donja Gradina najavili su najviši zvaničnici Srpske i Srbije nakon jučerašnjeg sastanka u Beogradu. Rečeno je da će u izgradnju biti uloženo desetine miliona evra. 

Donja Gradina je najveće stratište sistema koncentracionog logora Jasenovac. Samo tu je pronađeno 105 masovnih grobnica, a na najstravičniji način ubijeno 366.000 Srba, Roma i Jevreja. 

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.