Саопштење

ИЗИС спреман, ево када ће бити пуштен у функцију

  • Извор: АТВ
  • 12.01.2024. 15:32

Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС) је спреман, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Како су навели, Фонд здравственог осигурања спровео је све потребне превентивне активности, али ће се његово пуштање у функцију, почевши од понедјељка, спроводити постепено и то у оним здравственим установама које су испоштовале све дате безбједносне препоруке.

Из Фонда додају да је данас на састанку са представницима здравствених установа договорена динамика пуштања ИЗИС-а у функцију. 

"Планирано је да се приоритетно у функцију пусти породична медицина и хитне службе, те остале дјелатности, али ће се прије сваког пуштања претходно сваки дио ИЗИС-а додатно тестирати од стране самих здравствених радника“, додају у саопштењу из Фонда.

Још раније здравственим установама, односно екстерним корисницима система, наведено је у саопштењу, дате су препоруке које активности оне треба да предузму, а како би се испунили предуслови за безбиједно пуштање у функцију ИЗИС-а. 

У току полицијска акција на разбијању међународне групе кријумчара дроге

У току полицијска акција на разбијању међународне групе кријумчара дроге

"Управо како би се екстерним корисницима оставило довољно времена да провјере безбједност својих информационих система, ИЗИС још није враћен у функцију. С обзиром на то да су нас поједине установе информисале да су спровеле дате препоруке, планирано је да се од наредне седмице ИЗИС постепено враћа у функцију“, навели су из Фонда.

Наиме, Фонд је од хакерског напада одмах ангажовао све своје ресурсе, као и ресурсе одржаваоца система ИЗИС, како би у што краћем року ИЗИС био стављен у оперативан рад. 

Ови знакови ће у 2024. имати озбиљне љубавне проблеме

Ови знакови ће у 2024. имати озбиљне љубавне проблеме

"Истовремено, иако је ИЗИС имао максималну заштиту, са опоравком система, додатно ћемо унаприједити и сигурност система на још виши ниво. Из тог разлога, између осталог, рад и размјена податка у ИЗИС-у биће омогућена само оним здравственим установама које буду извршиле скенирање своје рачунарске мреже и промјену корисничких налога у систему. Здравствене установе су обавезне да Фонду доставе кредибилан доказ да су поступили по инструкцијама Фонда. Такође, и здравствене установе које користе апликације других произвођача, дужне су да од њих прибаве доказ да су поступили по инструкцији и скенирали своју рачунарску мрежу и сервере“, додали су у саопштењу.

Подсјећамо, ФЗО Српске је јуче добио и подршку Владе Српске за спровођење свих неопходних активности, јер је заједнички интерес да се Интегрисани здравствени информациони систем што прије опорави од високо софистицираног хакерског напада и да заједно превентивно спроведемо све безбједносне мјере прије поновног успостављања ИЗИС-а.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.