"Dani Srbije i Srpske u Austriji"

Izložbom Muzeja Srpske završena manifestacija u Beču

  • 31.10.2019. 10:56

Izložba Muzeja Republike Srpske "Nematerijalno kulturno nasljeđe iz Republike Srpske na Unesko listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva" predstavljena je u Beču, čime je ujedno zatvorena manifestacija "Dani Srbije i Srpske u Austriji".

Izložba dokumentima i video-zapisima predstavlja dva elementa iz Republike Srpske upisana na listu Uneska - "Zmijanjski vez" i "Običaj branja trave ive sa Ozrena", saopšteno je iz Predstavnišptva Republike Srpske u Beču.

Koautori izložbe su muzejski savjetnik etnolog iz Muzeja Republike Srpske Danijela Đukanović i viši kustos etnolog iz Muzeja u Doboju Nebojša Dragojlović.

Prisutnima su se sinoć obratili šef Predstavništva Srpske u Austriji Mladen Filipović i direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić.

"Dane Srbije i Srpske u Austriji" zajednički su organizovali Ambasada Srbije u Austriji, Predstavništvo Republike Srpske u Austriji i Zajednica srpskih klubova u Beču, a održani su pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske Željke Cvijanović, Vlade Srpske i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Tokom oktobra publici u Beču su na različitim lokacijama i različitim programima predstavljeni umjetnici i institucije kulture iz Srbije i Republike Srpske, kao i privredni i turistički potencijali Srbije i Srpske.

Manifestacija je imala i humanitarni karakter jer su prikupljana sredstva za podršku akciji "Deca su naša budućnost" za Gimnaziju "Sveti Sava" u Osojanu na Kosovu i Metohiji.

U okviru ove manifestacije u Beču je 27. oktobra trebalo da gostuje Narodno pozorište Republike Srpske sa predstavom "Otac i sin", autora Nebojše Romčevića, u režiji Nikole Pejakovića, ali je gostovanje otkazano zbog tehničkih razloga i biće realizovano u decembru, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм