Načelnik opštine Rogatica

Јagodić: U Rogatici sve više oboljelih od karcinoma i bubrežnih bolesti

  • 04.09.2019. 10:11

Načelnik opštine Rogatica Milorad Јagodić izjavio je danas Srni da stanovništvo ove lokalne zajednice i danas trpi strašne posljedice NATO bombardovanja iz 1995. godine, budući da je evidentan porast broja oboljelih od karcinoma i bubrežnih bolesti.

Naglasivši da iz Rogatice na dijalizu u bolnicu u Foču odlazi najveći broj bubrežnih bolesnika u odnosu na opštine u okruženju, Јagodić je istakao da to ima uzročno-posljedičnih veza sa strašnim dejstvom NATO bombi sa osiromašenim uranijumom.

On je podsjetio da je NATO 1995. godine, tokom napada na naselja i položaje Vojske Republike Srpske, žestoko bombardovao i područja opštine Rogatica, daleko od bilo koje linije razdvajanja.

"Na Zlovrhu (repetitor) nam je poginulo 10 momaka, a u Mesićima je bombardovan i srušen stari željezni most koji nikako nije mogao da bude nikakav strateški, ni vojni cilj. Sama Rogatica i njeno okruženje bili su izloženi neselektivnom dejstvu NATO bombi sa osiromašenim uranijumom. To je nešto najgore što nam se desilo u odbrambeno-otadžbinskom ratu", rekao je načelnik opštine Rogatice.

Јagodić je naglasio da je NATO tada ponovo iskoristio priliku da snagu i vojnu moć iskali na Srbima, odnosno da stane na bošnjačku stranu u proteklom ratu.

U Istočnom Sarajevu je 26. avgusta, na inicijativu Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, održan sastanak o obilježavanju Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj na kojem je prihvaćeno da Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj bude 9. septembar, na datum kada su usljed djelovanja NATO-a ubijeni brat i sestra Radmila i Radenko Galinac.

Sastanku u prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo prisustvovali su predstavnici resornog ministarstva i Gradske uprave, opština u sastavu grada Istočno Sarajevo, opština Han Pijesak, Kalinovik i Čajniče, te boračkih organizacija, koji su podržali prijedlog da grad Istočno Sarajevo pokrene inicijativu za podizanje spomen-obilježja u znak sjećanja na žrtve stradale u NATO agresiji.

Prema programu ove manifestacije, u ponedjeljak 9. septembra u 10.30 časova u Hramu Svetog Petra Zimonjića Sarajevskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži trebalo bi da bude služen parastos za sve nevine žrtve NATO agresije, a potom će u 11.00 časova na grobove brata i sestre Galinac, na groblju u naselju Grlica, biti položeni vijenci i cvijeće.

U 12.00 časova u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu trebalo bi da bude održana prigodna duhovna akademija.

Prema odluci Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova koja je donesena u martu, kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj određen je 9. septembar.

Prijedlog da ovaj događaj dobije republički značaj dao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac i ovaj događaj biće 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda sa ovih prostora.

Košarac je 23. novembra prošle godine Odboru Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uputio prijedlog da 9. septembar bude Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, u skladu sa inicijativom koju je ranije pokrenula Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

Košarac je tada u dopisu Odboru podsjetio da je Srna pokrenula inicijativu i objavila seriju tekstova koji su ovjekovječili svjedočenja o NATO agresiji u Republici Srpskoj i žrtvama bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Inicijativa za obilježavanje dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta prošle godine na prijedlog Srne.

Brat i sestra Radmila i Radenko Galinac bili su među prvim žrtvama NATO bombardovanja Republike Srpske.

Poginuli su 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu kod Semizovca, gdje ih je pilot NATO-a zvjerski ubio nakon rušenja mosta.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм