Teslić

Jaje od 100 evra na uskršnjoj trpezi porodice Šaban

  • Извор: АТВ
  • 09.04.2023. 19:18

Nojevo jaje na uskršnjoj trpezi porodice Šaban prava je atrakcija. U Teslić je stiglo iz Slovenije. Teško je kilogram i dvjesto grama. Da se ove godine nađe na uskršnjoj trpezi, kao džin među guščijim i kokošijim jajima, ideja je domaćina Ante.

"Naš je običaj da idemo na misu, poslije mise na Uskrs izlazi se iz crkve da se jaja lupkaju. Kad sam izvadio, najprije sam jedno malo od koke, pa ovo, oni hoće udaraju, kada sam izvadio ovo odustali su, svi su nestali“, kaže Ante Šaban.

Tako je i domaćica Kata ove godine, osim tradicionalne pripreme uskršnje trpeze, imala i poseban zadatak. I nju je nasmijala ideja supruga Ante. Sreća bi, kaže, bila potpuna kada bi se za prazničnom trepezom danas uz njih okupili djeca i unučići. Sinovi su sa porodicama u Maleziji, Argentini i Njemačkoj. 

"Ja sam malo tužna i žalosna, nema mi djece što mi je najvažnije. Imaju svi, sestre, zetovi, ali nedostaju mi djeca i unučad. Jesmo se čuli, jesmo se vidjeli, ali djeca fale uvijek“, kaže Kata Šaban. 

Kako je zec postao simbol Uskrsa

Kako je zec postao simbol Uskrsa

Uskrs je, pričaju za porodičnom trpezom u Bežlji, najveći praznik za katolike širom svijeta. Dočekuje se sa posebnom emocijom. 

"Uskrs ko Uskrs po vjeri kažu najveći kršćanski praznik. Tako ga i dočekujemo. Uz porodicu, normalno, ja i zna smo došli, unuk“, kaže Juro Ćosić. 

Za prazničnom trpezom pričalo se danas i o tradiciji. Ante Šaban u Teslić je doselio iz Gospića prije 40 godina. Priča da se zaljubio u prelijep kraj, prirodu i ljude. Ipak, svoje korijene nije zaboravio. Tako je i ovog Uskrsa, za prazničnu trpezu sjeo sa ličkom kapom na glavi i prisjetio se rodnog kraja.

Тагови: