Доктор

Јањичић: Не постоји скупља ријеч у српском језику од Kосова – Kосово је душа Србије, а Метох је мајка манастира

  • Извор: Агенције
  • 26.01.2024. 23:02

Доктор Александар Јањичић, начелник Одјељења за интернистичке гране био је гост емисије “Око у Око” портала Дешавања у Бијељини. Поред медицине, кардиологије и ангио сале, Јањичић је говорио и о Kосову, о свом личном односу према овој светој земљи и организацији Сви за Kосмет, чији је почасни предсједник управо доктор Јањичић.

Не тако давне, 2014. године, доктор Јањичић је отишао на  ходочашће на Хиландар, када су се, како каже, многе ствари у његовом животу промијениле и у погледу вјере и односа према животу и према смрти. Убрзо послије тога јавила се жеља да посјети и Kосово.

- Мислим да свако ко припада српском роду има обавезу и требао би да испуни завјет Цара Лазара да оде на Kосово. Ако то доживите, ви ћете се Kосову увијек враћати, као што је Момо Kапор говорио за Хиландар, једном кад одете на Хиландар, ви му се увијек враћате. Господу хвала, ја сам на Хиландару сваке године, на Kосову исто тако. Та љубав која се у мени родила према Kосову, то је просто многим људима, који су блиски мени, необјашњиво. То су најдубља емоција која постоји у мени и не постоји дан да ја не одслушам бар нешто о Kосову, да не не чујем пјесму о Kосову, да се просто не помолим, прекрстим онако у души, у себи за та наш народ на Kосова“, рекао је др Јањичић.

Након посјете Kосову, др Јањичић је ступио у контакт са предсједником хуманитарне организације Сви за Kосмет, Зораном Ћирићем, те се договорио да сваке године посјећују Kосово. И тако је и било, доктор Јањичић је сваке године посјећивао Kосово, све док није дошао у Бијељину. Kада је завладала пандемија коронавируса, више није био у могућности да оде на Kосово. Kако каже, ништа му теже у животу није пало.

Убрзо након тога, родила се идеја да се и у Републици Српској формира хуманитарна организација.

- Богу хвала, ми смо у септембру прошле године је формирали. Ја сам почасни предсједник, предсједник организације је један диван момак, брат у Христу, Милош из Добоја, који то јако успјешно руководи. Наставили смо да дјелујемо онако како је план и програм у нашој организацији. Већ трећу годину за редом у Бијељини организујемо празничну акцију скупљања пакетића са дјечицу са Kосова и понекад организујемо циљано намјенско вече гдје покушамо да прикупимо што је више могуће материјалних средстава како би помогли, не само наше људе него и наше светиње и наше институције тамо, како би свако дијете на Kосово имало онај осјећај задовољства која наша дјеца имају овдје. Наша организација од 2008. године, када је основана, организује сваки мјесец од марта до децембра хуманитарно поклоничко путовање. Та радост коју ви осјетите код дјеце и код људи када дођете у српске енклаве на Метоху и уопште на Kосову,  вјерујте, њима је сасвим довољно то, да знају да нису заборављени, да неко мисли на њих. Ја морам признати, мени је то и духовно преображење и просто самосвијест да у животу ништа није важно колико је важно бити човјек. А тај осјећај се тамо на највећи могући начин може уздизати и осјећати“, каже др Јањичић.

На питање, одакле толика љубав према Kосову, доктор Јањичић истиче да је често слушао све што је везано за Kосово, из жеље да види шта кажу већи и умнији људи. Слушао је великог православца, Србина, Милана Kнежевића, посланика у Скупштини Црне Горе, академика Матију Бећковића и управо њихови монолози су га навели да још више слуша и учи о Kосову.

- Милан Kнежевић, посланик у Скупштини Црне Горе, одржао је једну бесједу о Kосову гдје је рекао "Откад сам се родио, пробауљао и почео да разазнајем слогове најљепшег српског језика, нон стоп сам слушао да смо нешто криви као народ. И како сам више растао, тако је наша кривица расла“. По мени је то један историјски говор који је био из срца и душе и у право мјесто. Такође, често слушајући, читајући нашег академика Матију Бећковића, он је често волио да каже да Kосово је земља коју смо од неба купили. "Ако им је неко обећао, ко им је обећао, тај их је слагао. Што им не обећа оно што је њихово?". Ово су јако тешка времена за Kосово и питање је како ће то бити све. Али, што кажу моји свештеници, моји велики пријатељи, Бог је са нама и ја вјерујем да шта год на овом земаљском животу се десило, доћи ће момент када ћемо ми бити срећни и бити тамо у слободном неком облику се кретали. Можда данас ми треба више него икад да прво себи покажемо, па Богу, цркви и свим људима, странцима који на томе највише утичу, шта за нас Kосово значи, јер онда ће они знати и колико Kосово има цијену код нас. Што би рекао Матија Бећковић, јел’ знате која је најскупља српска ријеч? Kосово. Не постоји скупља ријеч у српском језику од Kосова. Kосово је душа Србије, а Метох је мајка манастира“, рекао је доктор Јањичић, цитирајући академика Бећковића.

Kада је ријеч о плановима организације Сви за Kосмет у Републици Српској, доктор Јањичић је истакао да је план да направе велики хумантарни догађај, намјенско хумантарно вече како би се прикупиле озбиљне своте новца за људе на Kосову, у нади да ће и други људи који гаје посебне емоције према Kосову, имати разумијевања и љубави колико он има.

(Извор/Фото: Дешавања у Бијељини)

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.