Neophodna sanacija korita Jošavke

Jezero poplave poharale dva puta u četiri mjeseca

  • 18.05.2019. 19:10

Nakon prvih poplava u februaru - opština Jezero je opet završila pod vodom. Poplavljeno je bilo 20 domaćinstava, a vodena bujica ni ovaj put nije zaobišla kuću Radmile Tomić, koja živi između Jošavke i puta za Mrkonjić Grad.

"Kuća je poplavljena sva, jedino rješenje, ili da nas isele odavde, ili da nam saniraju korito Jošavke. Kako god, koje god da urade, biće nama dobro," kaže Tomićeva.

Radmila kaže da je situacija sa ovim poplavama bila tek nešto bolja nego prije pet godina. Slično priča i Dušan Rosić. I njemu je sve bilo poplavljeno - od kuće, preko štale, do svinjaca i kokošinjaca.

"Nama nikakva pomoć ovdje nije potrebna, ako će se nešto davati, jer će nas ponovo plaviti. Ja apelujem na premijera i načelnicu da usmjere sredstva, da nam riješe tu Jošavku, što je rak-rana Jezera 100 godina. Da bi bilo neko dugoročno rješenje, inače sve je kratkotrajno i privremeno," kaže Dušan Rosić.

Nakon što se voda povukla, na teritoriji opštine je odrađena dezinfekcija i deratizacija. Načelnica kaže - tek sada krećemo u procjenu štete na objektima i na poljoprivrednom zemljištu.

"Ova poplava, za razliku od one u februaru, je većeg obima, ali smo je dočekali iskoordinisano, zajedno sa Hidrometeorološkim zavodom, ministarstvom poljoprivrede i civilnom zaštitom Republike Srpske, tako da su stanovnici bili unaprijed obaviješteni da podignu stvari, da isprazne niže etaže, i mogu reći da smo je, koliko-toliko, spremno dočekali," rekla je Snežana Ružičić, načelnik Jezera.

Premijer Republike Srpske je posjetio Jezero nakon poplava u februaru. Radovan Višković je tada obećao da će Vlada pomoći sa pola sredstava, od 600 hiljada KM potrebnih za regulaciju korita Jošavke.

Čim padnu nešto jače kiše, rijeke Jošavka i Pliva prave velike probleme mještanima Jezera. Kažu, malo im znače obećanja kada su već poplavljeni, ali regulacija korita ovih rijeka bi za njih bila od životnog značaja. 

Тагови: