Дугорочна прогноза

Када стиже снијег и у којој мјери?

  • Извор: 24сата.хр
  • 02.11.2023. 17:15

Анализа најновије прогнозе сњежних падавина и трендова за цијелу зиму потврдила је снажну присутност Ел Ниња који ће увелико утицати на надолазећу зиму, саопштио је "Severe Weather Europe".

Хладнији тренд и даље је присутан за средишњи и источни дио САД-а, док су Канада и Европа углавном топлији од нормале. Ел Нињо, који се рађа из топлијих вода источног Пацифика, у близини обале Јужне Америке, биће главни кривац за зиму 2023./2024. на сјеверној хемисфери. Он је често праћен успоравањем или заокретом источних вјетрова у два појаса око Земље између суптропског и екваторијалног подручја високог притиска, у којем превладавају вјетрови с источном компонентом.

Стиже невријеме у БиХ, упаљен аларм - пратите кретање облака

Стиже невријеме у БиХ, упаљен аларм - пратите кретање облака

Severe Weather Europe за дугорочну прогнозу за зиму користи три модела; ECMWF из Европе, CanSIPS из Канаде и NMME. Ријеч о просјечној слици за три метеоролошка зимска мјесеца (децембар-јануар-фебруар). Чак и ако су модели посве тачни, то не значи да би такви временски услови требали трајати три мјесеца заредом. 

Како прогнозирају, у Европи ће снијега бити испод просјека, осим над дијеловима Скандинавије и алпског подручја.

То одражава доминантни западни образац, који доноси више влаге и мање хладноће из сјеверног Атлантика. Изнад Сјеверне Америке се пак види занимљива прогноза сњежних падавина, а ECMWF предвиђа више сњежних падалина него иначе у већем дијелу континента, додају у анализи.

Сутра црвени метеоаларм због јаког вјетра и обилне кише

Сутра црвени метеоаларм због јаког вјетра и обилне кише

Топле аномалије концентрисане су на великом дијелу Европе. Неутрална зона аномалије налази се изнад сјеверних дијелова средње Европе. Очекује се да ће Европа имати топлије температуре од просјека у већем дијелу западног и централног дијела континента. Ниже температуре биће израженије у сјеверним и сјевероисточним дијеловима континента.

Што се тиче падавина, Цансипсова прогноза слична је ECMWF-ovoj. Канадски модел показује више падавина у већем дијелу средње и јужне Европе. За сјеверну Европу прогнозира се мање падавина. Што се тиче падавина, у већем дијелу Европе очекују се нормалне до појачане падавине. Прогноза сњежних падавина показује мање сњежних падавина у Еуропи, осим у вишим пред‌јелима.

Киран хара Европом: Од снимка мајке и бебе ће вас проћи језа

Киран хара Европом: Од снимка мајке и бебе ће вас проћи језа

Чак и ако прогноза предвиђа мање снијега, то не значи да га неће бити, напомињу.

(24sata.hr)

Пратите нас и путем Вибера