Posljednji slučaj u Doboju

Kako prepoznati lažne novčanice?

  • Извор: АТВ
  • 07.02.2022. 19:30

Lažne pare kruže novčanicima građana. Nedavno su se prvo pojavile u Federaciji BiH, a posljednji slučaj zabilježen je u Doboju. Takav novac, barem zvanično, nije nepoznat ni Trebinjcima i Prijedorčanima.

Na početku ih nije lako prepoznati, ali ako malo obratite pažnju na detalje razlike su jasne. Prva se može uočiti po zvuku, jer se prava novčanica izrađuje od posebnog papira i drugačije šušti. Druga razlika je žig koji se lako osjeti ispod prstiju, a koji je nemoguće utisnuti na lažni novac. Ostalo se vidi golim okom. 

"Sve i jedna štampana novčanica ima vodeni žig koji se ugrađuje u papir. Građanin kad okrene novčanicu premaizvoru svjetla, to može biti sijalica, sunce, prozor, vidi mora vidjeti vodeni žig na novčanici. Drugi element zaštite je ova metalna nit koja se nalazi u svakoj štampanoj novčanici", kaže Dane Branković, direktor forenzičkog Centra za vještačenje dokumenata Banjaluka.

Građani Banjaluke kažu da nisu imali dodira sa lažnim novcem. Čuli su ipak da postoji.

- Ja mislim da one ipak idu u opticaj, jer mnogi ih ni ne prepoznaju pa idu dalje u promet.

- Znam da svi kažu da zavisi od linija na novčanicama i da se to može primijetiti. Imaju tako te neke cake, ali nikad nisam nešto pratio. 

- Nisam imao prilike da ih vidim, pa ne znam, ali normalno da bih išao sebe da zaštitim, da se na neki način opravdam, a i da se obeštetim ako ima mogućnosti, kažu građani.

Dužnost svakog građanina je da se obrati najbližoj Policijskoj stanici kada dođe u posjed lažnog novca. Ukoliko to ne učini slijede kazne. 

"Krivičnim zakonom BiH između ostalog je predviđeno da ko zna da je lažni novac načinjen ili da je lažni novac stavljen u opticaj, a to ne prijavi, da će se kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 1. godine", kaže Dragan Sušić, načelnik sektora kriminalističke policije Doboj.

Za proizvodnju i stavljanje u promet lažnih novčanica propisana je puno oštrija kazna. Ona može ići i do 10 godina zatvora.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.