Небојша Куштриновић

Какву зиму нам доноси сунчан Митровдан

  • Извор: РТРС
  • 08.11.2023. 15:18

Митровдан је један од главних показатеља каква ће зима бити, а судећи по јутру могла би бити блага, рекао је метеоролог у пензији Небојша Куштриновић.

"Ако Митровдан осване облачан зима ће бити топла али падавинама богатија, а ако је ведро зими ће бити ниских температура”, каже Куштриновић.

Он је рекао да по народном вјеровању на Митровдан почиње зимски период, нагласивши да се вјерује и да до Митровдана морају да буду завршени сви велики радови на пољу као и сви други послови који треба да буду завршени пред зиму.

Куштриновић каже да се сматра да је вријеме послије Митровдана врло варљиво, да нас зима може сваког часа изненадити, па се зато усталило мишљење да је лоша срећа ако се неки посао остави за касније, односно послије овог празника.

"Ако случајно на Митровдан падне снијег каже се да је Свети Димитрије дошао на `бијелом коњу`, а вјерује се да ће се сњежни прекривач задржати све до априла”, каже Куштриновић.

Он је рекао да је Митровдан познат и по томе што су се хајдуци тада растајали да би код јатака презимили и поново се састали о Ђурђевдану сљедеће године.

"Тако је и настала крилатица: Митровданак - хајдучки растанак и Ђурђевданак - хајдучки састанак”, каже Куштриновић.

Према његовим ријечима, какво вријеме буде 12 дана по Митровдану, такво ће бити наредних 12 мјесеци.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.