Svečano i u Banjaluci

Katolici proslavljaju Uskrs

  • Извор: АТВ
  • 17.04.2022. 19:59

Povodom Uskrsa bilo je svečano i u Banjaluci. Vjernici su proslavu započeli na misama u crkvama, čestitali praznik i poželjeli svima mir i radost.

- Nešto veličanstveno, ne znam šta bih drugo rekla. Poruka da se popravimo da budemo bolji.

- Pa da vjerujemo i da se molimo i da poštivamo jedni.

- Najradosniji dan u godini i nov život i sve i da sve bude veselo. Za mir, ljubav i toleranciju i zajedništvo, kažu građani.

Za hrišćanske vjernike Uskrs znači obnovu života, mir i radost, koji su namijenjeni cijelom svijetu. Pobjeđuje strah čovjeka od smrti poruka je i banjalučkog biskupa. 

Vjernici katoličke vjeroistpovijesti okupili su se u katedrali svetog Bonaventure. Odakle su poslali poruke mira, radosti i ljubavi.

U porodičnom domu Uskrs je proslavila i porodica Marković. Iz Austrije su došli u Kotor Varoš. Uz šarena jaja, domaćica Mirjana je u veliku subotu pripremila i tradicionalna jela. Šaranju jaja se kaže najviše obraduju najmlađi. 

"To je kruh koji pečemo, kada je pečen prelivamo jajetom odozgo, kuhamo jaja i suho meso to nosimo na blagoslov u crkvu na misu posvetimo i to nam je ujutru za nedjelju doručak naš sa posvećenjem", kaže Mirjana Marković.

"Kada dođemo mi se posvetimo tim našim običajima, tradiciji  i provodimo to vrijeme što je moguće u duhu toga", kaže Zlatko Marković.

Neizostavan dio Uskrsa su pjesma i igra. Ali i zanimljiva takmičenja. Među njima i za najljepše našarano jaje. Jedanaestogodišnja Ivona Marković danas je bila pobjednica. 

Markovići kažu da je praznike lijepo provesti u rodnom kraju. Običaji se poručuju i dan danas prenose sa koljena na koljeno.

Тагови: