Отац Милош објашњава за АТВ

Која је грешка прослављања крсне славе ван свог дома?

  • Извор: АТВ
  • 08.11.2023. 07:38

Суштина славе је славска свијећа, славски колач, славско кољиво, а све остало је периферног значаја, јер се слава обиљежава из духовних разлога, каже за АТВ свештеник Милош Балабан.

Отац Милош објашњава да ли је препоручљиво славити славу ван свог дома.

"Увијек крећемо од самог смисла и суштине прослављања славе, а то је слављење светитеља који је заштитник нашег дома и самим тим као логично и природно је да то чинимо у свом дому. Не осуђујемо људе који то раде из неких својих разлога, али на нама је да кажемо како треба, да то буде у кругу породице, пријатеља, сродника. То је дан када требамо да се помолимо пред иконом, прекрстимо и потрошимо оно што смо припремили. 

Колико кошта славска трпеза?

Колико кошта славска трпеза?

Суштина славе је славска свијећа, славски колач, славско кољиво... Разумијемо и потребе домаћина и домаћице да што боље угосте своје госте, али увијек славља треба да увијек буду у хришћанском духу, сјећајући се тог свеца који ће нас водити пред Господа. Све што чинимо треба да има смисао", каже отац Милош и додаје:

Слава се прославља из духовних разлога, све остало је периферног значаја. Буде ми жао када видим да се људи труди, и ван својих могућности, да задовоље неке замишљене или измишљене стандарде, који су други, а често и сами себи наметнули.

Када отац треба да преда славу сину?

Када отац треба да преда славу сину?

Много се полемике води око тога да ли кћерка може да наслијети славу, а отац Милош је и то појаснио.

"По црквеним канонима и у правилима цркве не постоји одрећено правило око тога, ми можемо говорити о обичајног смислу. Када причамо о хришћанству, причамо о патријахалном друштву, гдје је отац глава куће и самим тим носилац презимена и крсне славе. Самим тим и логично се намеће да мушки потомок наставља, али ако нема мушких потомака, препоручљиво је да неко од женске дјеце треба да помиње славу својих родитеља. Она ће крсну славу преузети од свог мужа, али нека помиње тај дан, нека направи славски колач и жито, да се та слава не би угасила. То неће бити крсна слава, него више неки завјет или послужица".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.