Трпеза

Које обичаје треба испоштовати за Српску Нову годину?

  • Извор: Агенције
  • 14.01.2024. 10:27

Српска Нова година обиљежава се 14. јануара, а осим тога што се везује и за вјерске обичаје, ова Нова година је посебна још по неким старим српским вјеровањима.

Српска Нова година дочекује се богатом трпезом и у друштву цијеле породице. Поред тога, стари српски обичаји налажу да се испоштује одлазак у цркву и молитва за срећну и берићетну годину, као и за здравље, љубав и слогу најближих.

Правила новогодишње трпезе

Када је трпеза у питању, у народу ипак постоје нека "правила". Важно је да, осим василице – новогодишње чеснице, на столу имате прасетину.   Прасе се сматра динамичном и покретном животињом, па се тако вјерује да ако то буде вечера пред Нову годину, таква ће вам бити и наредна година. Уколико вечерате прасетину, имаћете успјех и динамику на пословном путу, али и среће у љубави и на другим пољима.

Не препоручује се да једете живинско месо. Пилетина и ћуретина сматрају се "прљавим" животињама, а у народу су асоцијација на сиромаштво. Народна вјеровања у неким селима Србије јесу да, ако се једе нешто од живинског меса пред Нову годину, година ће вам бити сиромашна, односно, неуспјешна на финансијском плану, пише Мондо.

Обичаји за 14. јануар

14. јануара се трудите да урадите неки мали посао, физички или ментални. Вјеровање се веже да за то да вас посао чини вриједнима, и оно што радите првог дана нове године, радићете цијеле године. Трудите се и да ништа не поломите у кући и не бацате јер се такве ствари сматрају лошим знаком.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.