Hram Hrista Spasitelja

Kolektivno krštenje petoro djece u Banjaluci

  • Извор: АТВ
  • 15.05.2022. 15:35

Braća Petar i Pavle Marčeta krstili su se sa još troje mališana. Jedan osam, drugi šest godina, pričaju nam, poseban je ovo dan za njih.

Krštenje je, kažu, radost. Jedva su dočekali da osvane ova nedjelja.

"Da, jedva čekam. -Ko se još s tobom krsti? -Moj brat, moja sestra I moj drugi brat", kaže nam Pavle i dodaje da je veoma radostan što se zajedno krste.

Radost je njihovo krštenje i za kumove. Posebno za Petrovog kuma i najboljeg druga, osmogodišnjeg Marka.

"Zato što ću dobiti nova četiri kuma i imaću nove drugare", rekao jer Marko.

Ponosna je i Branka Tantardžić, kuma dvogodišnjeg Dušana. Ulogu je ozbiljno shvatila. Priča nam, ovaj čin je Božiji dar.

"Da djeca imaju zaštitu od Boga. Ja sam ponosna što sam kuma ovom divnom dječaku. Da ga cijeli život Bog čuva i vodi kroz kumstvo I kroz sveto krštenje", kaže ponosna kuma.

Ovo je 14. po redu kolektivno krštenje koje organizuje Udruženje porodica sa četvoro i više djece "Četiri plus".

Preraslo je, priča predsjednik Jovan Radovanović, u tradiciju povodom Međunarodnog dana porodice.

"Nastavljamo sa tom tradicijom. To je jedan poseban dan za te porodice koje će danas krstiti djecu. Imamo petoro djece za krštenje, dvije porodice koje su se prijavile", rekao je on.

Svake godine Udruženje pripremi sve što treba kako bi porodicama olakšali da se odluče na taj svečani čin. Pripreme i poklone novim članovima Hristove crkve.

Udruženje okuplja više od 800 porodica sa četvoro i više djece. Ove godine njihov broj je porastao za desetak novih članova.

Тагови: