Дивљају цијене

Колико је новца потребно издвојити за прасе испод 20 килограма

  • Извор: АТВ
  • 25.12.2023. 19:26

Пред празнике се тек види колику је пустош за собом оставила афричка куга свиња. Потражња је огромна, а понуда минимална. Резултат су цијене које иду у небо. Која ће цијена бити за Божић још није познато, тренутна је од 12 до 15 КМ по килограму живе ваге.

"Прасићи су сада од 12 до 15 КМ, испод 20 килограма, значи то је прасе које тежи око 15-16 килограма, а јагњад су 9 до 10 КМ. Ја опет кажем, нека свачије дијете има ту печеницу за Божић, спустићу коју марку нек иде на моју штету", истиче Миленко Бероња.

Да ће бити проблема раније је упозоравао и министар Саво Минић. Несташица свиња и раст цијена, били су неминовни. Већи проблем је обнова свињогојства.

"Ово је глобални поремећај. Ми смо размишљали како да обновимо свињогојство. Сада би требали да наручимо за прву испоруку у мају или јуну приплодних назимица, које не знамо да ли их смијемо уносити, донијели смо и припремили у буџету да 70 одсто учествујемо у обнављању свињогојског фонда, али чекамо да видимо шта каже струка да ли ми смијемо поново почети уносити на фарме гдје је била афричка свињска куга, да не уђемо у зачарани круг", изјавио је Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

И у услужним радњама за печење кажу да немају гдје да набаве прасиће колика је потражња. Неки су успјели да обезбиједе довољне количине али не знају колико ће печење коштати јер цијене прасића свакодневно дивљају.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)